Po podatkih sirskega Observatorija za človekove pravice je bilo avgusta ubitih 5440 ljudi, od tega 4114 civilistov. Medtem pa so lokalni koordinacijski odbori zabeležil podatek, da je bilo ubitih 4933 civilistov.

Po poročanju Observatorija za človekove pravice je velika verjetnost, da se bo število žrtev današnjega vojaškega napada na območju kraja Al-Fan še povečalo. Številne osebe so namreč pogrešane, nekateri ranjeni pa so v kritičnem stanju. Zaenkrat še ni znano, ali so bili ubiti civilisti ali uporniki, vseh 21 ubitih pa je bilo moških, je povedal vodja Observatorija Rami Abdel Rahman.

Sirska državna tiskovna agencija Sana je sicer poročala, da so bili ubiti "člani oborožene teroristične skupine, ki je napadala državljane in varnostne sile". Spopad z vojsko pa je "povzročil usmrtitev vseh članov skupine in zaplembo njihovega orožja," je še poročala Sana.

Aktivisti so na spletni strani Youtube objavili številne slike s prizorišča spopada, kjer je prikazana dolga vrsta trupel položenih na tleh in zavitih v belo blago, poleg njih pa jokajoči moški, ženske in otroci.

Po pisanju AFP je sicer provinca Hama ena izmed ključnih območij v sirski 17-mesečni vstaji proti režimu predsednika Bašarja al Asada.

V Damasku bombni napad blizu poslopij varnostne službe

V središču Damaska sta danes odjeknili dve eksploziji, v katerih so bile lažje ranjene štiri osebe, je poročala sirska državna televizija. Napad se je zgodil blizu poslopij varnostne službe, ki je zadolžena za varovanje generalnega štaba sirske vojske.

Do terorističnega napada z dvema bombama je prišlo v predelu Abu Remaneh, kjer je več poslopij varnostnih služb ter tudi urad sirskega podpredsednika Faruka al Šara, poleg tega pa se tam nahaja več ambasad. Odgovornost za napad je prevzela brigada Vnuki preroka, ki je del Svobodne sirske vojske. Pripadniki brigade so zagrozili, da bodo napadli tudi palačo sirskega predsednika Bašarja al Asada, je še poročala državna televizija.

Napad je po besedah brigade odgovor na pokol v Daraji, kraju blizu Damaska, v katerem je bilo minuli teden ubitih najmanj 330 ljudi. Za pokol so tako vojaki režimske vojske kot uporniki krivili drug drugega.

Državni mediji so danes tudi poročali, da je v Damasku v soboto na južnem obrobju mesta odjeknila eksplozija avtomobila bombe, v kateri je umrlo 15 ljudi, je še poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Uničeni ducati helikopterjev in letal: Sirski uporniki okrepili napade na zračne sile

Sirski uporniki so v soboto okrepili napade na položaje sirskih zračnih sil, ki z vsakodnevnim bombardiranjem zahtevajo na desetine žrtev. Uporniki napadajo predvsem vojaška letališča, po lastnih navedbah pa so v zadnjih dneh uničili kakih ducat helikopterjev in letal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nadaljevanje spopadov za Alep

Po poročanju Observatorija za človekove pravice so uporniki zavzeli tudi poslopje protizračne obrambe v mestu Albu Kamal na severu države ob meji z Irakom in pri tem zasegli več protiletalskih raket, napadli so tudi bližnje letalsko oporišče. Vladne sile so odgovorile s povračilnimi bombardiranji. Nadaljevali so se tudi spopadi za nadzor v največjem mestu Alep, kjer vladne sile položaje upornikov napadajo tako z letali kot s kopenskimi silami.

Novi posrednik Združenih narodov in Arabske lige v Siriji Lakhdar Brahimi je medtem v soboto pozval vse strani v Siriji h končanju nasilja, pri čemer je oblasti v Damasku izpostavil kot "najbolj odgovorne" za končanje sovražnosti.

V pogovoru za satelitsko mrežo Al Arabija je Brahimi na dan, ko je uradno prevzel položaj, ocenil, da je prezgodaj za razmišljanje o napotitvi arabskih ali mednarodnih sil v Sirijo, saj bi vojaško posredovanje pomenilo neuspeh političnega procesa.

Brahimi: Brez vnaprejšnjih idej

Po njegovi oceni ne gre imeti vnaprejšnjih idej za rešitev krize v Siriji. "Sirska vlada se nedvomno zaveda obsega trpljenja sirskega ljudstva in njegovih zahtev. Sprememba je potrebna in nujna in treba je uresničiti legitimne želje ljudstva," je dejal.

Opozicija se mora po besedah Brahimija na drugi strani zavedati, da so razmere nevarne in da je treba dati prednost interesom sirskega ljudstva, ne pa skupin ali posameznikov.

Poudaril je še, da svoje naloge ne bo mogel dobro opraviti, če ne bo imel "popolne in jasne podpore Varnostnega sveta ZN", ki je sicer glede Sirije razklan, saj sta Rusija in Kitajska še vse poskuse za resnejše ukrepanje proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada preprečili z vetom. Brahimi je še ocenil, da trenutno resolucija VS ZN ni potrebna.

Brahimi je na položaju nasledil Kofija Annana, ki je 2. avgusta sporočil, da po izteku mandata konec avgusta ne želi več biti posrednik prav zaradi premajhne podpore velesil in potem, ko je propadel njegov mirovni načrt zaradi nespoštovanja prekinitve ognja v Siriji.