Sirske vladne sile so medtem pričele s protinapadom na "teroriste" na območju al Kalsa, na obrobjih Alepa in v okolici vojaških baz. Po poročanju sirske državne tiskovna agencije Sana so režimske sile "povzročile velike izgube v vrstah teroristov". Aktivist Basam al Halabi je povedal, da območje, na katerem je več vojaških baz, močno obstreljuje sirska vojska.

V Damasku pa je odjeknila eksplozija bombe, ki je bila nameščena pod avtomobil in je ubila eno osebo. V prestolnici so po poročanju CNN danes izbruhnili hudi spopadi, trupla naj bi ležala po ulicah. Po damaščanskih soseskah naj bi patruljirali vojaški tanki, na strehah so ostrostrelci, ves čas pa je slišati obstreljevanje, so sporočili opozicijski aktivisti.

Tudi v Homsu, ki je sicer v rokah upornikov, je bilo danes slišati močne eksplozije.

Iz Sirskega observatorija za človekove pravice so sporočili, da je danes v nasilju po Siriji umrlo skupno 56 ljudi, največ na obrobju Damaska in v vzhodni provinci Deir al Zour.

Medtem pa je alžirski diplomat Lakhdar Brahimi danes uradno prevzel položaj posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo. Nasledil je Kofija Annana, ki je s položaja odstopil zaradi nespoštovanja njegovega načrta za reševanje krize v Siriji. Brahini bo v prihodnjih tednih obiskal Sirijo in se s predstavniki Arabske lige sestal v Egiptu.

Rusija: Naivno pričakovati, da bo Asad prvi prekinil ogenj

Rusija meni, da bi bilo naivno pričakovati, da bo sirski predsednik Bašar al Asad prvi prekinil ogenj in umaknil svoje sile iz večjih mest ter jih prepustil opoziciji. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da so pozivi k umiku prerasli v zahtevo po kapitulaciji, ki je zahodne in arabske države niso imele pravico izraziti. "Ko naši zavezniki izjavijo, da mora sirska vlada prva prekiniti ogenj ter svoje vojake in orožje umakniti iz sirskih mest ter šele nato zahtevajo enako od opozicijskih upornikov, je to popolnoma nesmiselno," je dejal Lavrov.

"Ali so ljudje naivni ali pa je to nekakšna provokacija," je Lavrov zatrdil med odgovarjanjem na vprašanja študentov moskovskega Državnega inštituta za mednarodne odnose. Lavrov je pri tem poudaril, da Rusija ne poskuša podpirati Asada ali njegove vlade, temveč svoje ukrepe snuje na podlagi vsakodnevne situacije na kriznem območju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne glede na to, kaj si morda mislimo o sirskem režimu, je v trenutni situaciji, ko v sirskih mestih potekajo spopadi, popolnoma nerealistično samo od ene strani, vpletene v konflikt, pričakovati kapitulacijo in umik," je še dodal Lavrov.