Potres je imel žarišče 139 kilometrov vzhodno od mesta Sulangon na otoku Samar v globini 34 kilometrov, je sporočil ameriški seizmološki center USGS. Območje je stresel ob 20.47 in sprožil tudi alarm pred cunamijem, ki pa so ga kasneje preklicali.

Vzhodno obalo Filipinov je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob preplahu zaradi cunamija zajela pravcata panika in ljudje so z obale bežali na višja območja. Obalo so nato dve uri po potresu k sreči dosegli le 16-centimetrski valovi, zaenkrat pa ne kaže, da bi lahko sledili večji.

Na nevarnost cunamija so sicer opozorili tudi v več državah v regiji, od Indonezije in Japonske do več tihomorskih otokov, vendar so tudi tam alarm praktično že takoj preklicali, navaja AFP.

Potres je sicer na Filipinih sprožil več zemeljskih plazov, ponekod je prekinjena oskrba z elektriko. Po doslej znanih podatkih se je porušilo tudi nekaj hiš, pri čemer je na jugu Filipinov umrla najmanj ena oseba. Šlo naj bi za 60-letno žensko, petletna deklica pa je bila ranjena, poroča AFP.