"Trenutno je najpomembneje, da vse strani končajo nasilje. Vsi tisti, ki sprtima stranema dobavljajo orožje, morajo s tem prenehati," je na novinarski konferenci, ki jo je v živo prenašala iranska televizija, poudaril Ban, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da je tudi Iran zaprosil, naj podpre njegov poziv sirskim oblastem. Kot je povedal, so mu v Teheranu zagotovili, da bodo to storili.

Ban je še povedal, da se je že večkrat sešel z novim posebnim odposlancem ZN in Arabske lige za Sirijo, Alžircem Lakhdarjem Brahimijem, ki je na položaju nasledil Kofija Annana.

S sirskim premierom se je danes sešel tudi iranski vrhovni voditelj, ajatolo Ali Hamenej. Ta mu je zagotovil podporo Irana in kot glavne krivce za krizo v Siriji izpostavil "tiste, ki zagotavljajo denar in orožje neodgovornim skupinam", je poročala tiskovna agencija Mehr.

Al Halaki mu je zagotovil, da je Damask odločen v boju proti terorističnim skupinam, ki jih bodo odstranili, hkrati pa si bo prizadeval za narodno spravo in demokratične reforme, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle pa je med obiskom v Hongkongu danes dejal, da bo Nemčija med predsedovanjem Varnostnemu svetu ZN prihodnji mesec skušala še bolj osamiti Sirijo. Po poročanju dpa je ocenil, da je bila osamitev Sirije očitna že na vrhu Gibanja neuvrščenih in pozdravil kritične besede novega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija na račun sirskega režima.