Organizacija Survival International, ki se zavzema za pravice domorodnih ljudstev po vsem svetu sporoča, da točno število žrtev še ni znano, se pa giblje okrog 80 pripadnikov plemena Yanomami, ki prebiva v venezuelskem Amazonskem gozdu.

Napad nanje naj bi se sicer zgodil že meseca julija, neposredno v bližini brazilske meje. Informacija o poboju je javnost dosegla šele v teh dneh, saj gre za zelo izolirano pleme na zelo odmaknjenem območju.

Pleme Yanomami je eno največjih domorodnih združb v Južni Ameriki. Antropologi jih sicer opisujejo z različnimi pridevniki – so bojeviti, mistični in intelektualci.

V zadnjih letih je pleme pod čedalje večjim pritiskom rudarjev, ki nelegalno vstopajo v državo. Ti pa poleg vsega prinašajo še bolezni, na katere pleme ni odporno. Kraj kjer se je zgodil poboj je od večjega mesta Puerto Ayacucho oddaljeno 15 dni hoda oz. pet ur vožnje s helikopterjem. 

Venezuelske oblasti si sicer že več let prizadevajo omejiti nelegalno izkoriščanje virov, brazilski rudarji pa kljub vsemu prestopajo mejo. Zakaj je prišlo do poboja še ni znano.