Merklova se bo predvidoma srečala s kitajskim premierjem Wen Jiabaom in predsednikom Hu Jintaom ter podpredsednikom Xi Jinpingom, ki bo Huja nasledil na mestu voditelja države in partije. Nemčija ceni "konstruktiven pristop" Kitajske do evropske dolžniške krize in njeno podporo evropski integraciji, je zapisano v skupnem sporočilu, objavljenem po srečanju vladnih delegacij.

Državi sta podpisali 13 meddržavnih sporazumov s področja trgovine, znanosti in tehnologije, kulture, podnebnih sprememb ter socialne varnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med obiskom naj bi podpisali tudi več poslovnih dogovorov.

Kitajska kot ena od najpomembnejših sil 21. stoletja

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je spregovoril o močni vezi med Nemčijo in Kitajsko. "Za nas je Kitajska ena od najpomembnejših sil 21. stoletja. Dejstvo je, da se sestajamo že drugič, sem pa smo prišli v močni zasedbi, kar odraža izjemno globok odnos med državama." Dodal je še, da oktobra Nemčija v mestu Shenyang odpira svoj peti generalni konzulat na Kitajskem.

Westerwelle se je dotaknil tudi vloge Kitajske v sirskem konfliktu. "Pričakujemo, da bo Kitajska z nami pripravljena poslati jasno sporočilo Asadovemu režimu," je dejal. Nemčija želi, da bi mednarodna skupnost dosegla dogovor o humanitarni pomoči Siriji, pri čemer bi Kitajska zagotovila finančno pomoč za sirske begunce. Kitajska z Rusijo za zdaj blokira prizadevanja varnostnega sveta Združenih narodov in tako onemogoča nadaljnje ukrepanje na mednarodni ravni.

50 Airbusovih letal

Merklova bo v petek obiskala tudi Airbusovo tovarno v mestu Tianjin, kamor se bosta skupaj z Wenom odpeljala s hitrim vlakom. Kitajska vlada je med obiskom kanclerke podpisala dogovor o podaljšanju obratovanja omenjene tovarne.

Kitajska je danes z Nemčijo podpisala tudi dogovor za 50 Airbusovih letal v vrednosti 3,5 milijarde dolarjev, poroča državna tiskovna agencija Xinhua. To je prva pomembna kupčija Airbusa s Kitajsko po sporu Pekinga in Evropske unije glede emisij, ki je onemogočil vse prejšnje ponudbe v vrednosti okoli 14 milijard dolarjev. Kitajski ICBC Leasing in Airbus sta tako podpisala pogodbo za 50 letal Airbus A320 in dodaten dogovor o sestavljanju letal na Kitajskem. Viri blizu Airbusa so v ponedeljek dejali, da v tovarni upajo, da bodo dobila posel za sto letal A320, ki bi bil lahko vreden okoli devet milijard.