Timošenkova je bila lani oktobra obsojena na sedem let zapora ter plačilo 190 milijonov dolarjev kazni, ker je leta 2009 z Rusijo sklenila pogodbo o dobavi plina, ki naj bi bila škodljiva za Ukrajino.

"Sodišče je razsodilo, da se pritožba, ki jo je vložila Timošenkova, zavrne," je povedal sodnik Oleksander Elfimov, poročajo tuje tiskovne agencije. Pojasnil je, da sodišče ni našlo podlage za pritožbo oziroma za spremembo razsodbe.

Timošenkova je s tem, ko je kasacijsko sodišče zavrnilo njeno pritožbo, izčrpala vse pravne možnosti v domovini, tako da ji zdaj preostane le še Sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Ukrajinska opozicijska voditeljica, proti kateri v Ukrajini poteka še en proces, in sicer zaradi domnevne utaje davkov, se je sicer nanj že obrnila, zdaj, ko so izčrpane vse možnosti doma, pa bodo po navedbah njenih odvetnikov pritožbo dopolnili.

Hčerka Timošenkove Jevgenija je zatrdila, da se ne bodo predali. "Še naprej bomo iskali pravico, saj te na ukrajinskih sodiščih ni," je dejala.

Sodišče v Strasbourgu je prav v torek opravilo javno zaslišanje v zadevi, odločitev pa bodo sodniki sporočili kasneje. Medtem ko je obramba Timošenkove v Strasbourgu trdila, da je bil proces proti nekdanji premierki politično motiviran in ni bila deležna ustrezne zdravstvene oskrbe, je predstavnik ukrajinskega pravosodja to zanikal.

Odločitev evropskega sodišča sicer ne more vplivati na odločitev sodišča v Ukrajini, dokler tam niso izčrpane vse pravne možnosti. A tudi če bi v Strasbourgu pritožbo Timošenkove razglasili za upravičeno, to še ne bi nujno pomenilo, da bo lahko zapustila zapor, saj proti njej poteka še eno postopek.

EU "globoko razočarana" nad zavrnitvijo pritožbe Timošenkove

EU je "globoko razočarana" nad odločitvijo najvišjega sodišča v Ukrajini, da zavrne pritožbo nekdanje premierke Julije Timošenko na obsodbo na sedem let zapora, je danes v Bruslju povedal tiskovni predstavnik visoke zunanjepolitične predstavnice unije Catherine Ashton, Michael Mann. "Takšen izid obžalujemo," je še dejal.

EU je "globoko razočarana" nad sojenji, pri katerih niso bili spoštovani mednarodni standardi in ki so ključnima opozicijskima osebnostma v Ukrajini, Timošenkovi in nekdanjemu notranjemu ministru Juriju Lucenku, onemogočili sodelovanje na parlamentarnih volitvah.

Ob tem EU ukrajinske oblasti poziva, naj sprejmejo konkretne ukrepe za rešitev sistemskih problemov v selektivnem sodstvu, je še poudaril tiskovni predstavnik.

Timošenkova, proti kateri v Ukrajini sicer poteka še en proces, in sicer zaradi domnevne utaje davkov, je s tem, ko je kasacijsko sodišče zavrnilo njeno pritožbo, izčrpala vse pravne možnosti v domovini, tako da ji zdaj preostane le še Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Ukrajinska opozicijska voditeljica se je sicer nanj že obrnila, a sedaj, ko so izčrpane vse možnosti doma, bodo po navedbah njenih odvetnikov pritožbo dopolnili.