Kodmani prav tako trdi, da se Sirski narodni svet ne uspe dovolj tesno povezati s skupinami na terenu. Zato poziva k ustanovitvi novega političnega telesa in svobodne sirske vojske. V pogovoru za Reuters je povedal, da SNS ni uspel dovolj dobro podpreti vse bolj nasilen upor proti Asadu, ki traja že 17 mesecev.

Opozicija predstavila osnove za novo ustavo

Člani sirske opozicije so v preteklih dneh sicer predstavili natančen seznam predlogov za prehod v demokracijo po zrušitvi Asadovega režima. Pogovori v sklopu projekta "Dan kasneje“ so med januarjem in junijem tajno potekali na mesečni ravni, pogajanj pa se je udeležilo okoli 45 Sircev vseh etnični skupin in veroizpovedi, med njimi pa so bili tudi člani Sirskega narodnega sveta in sirskih Muslimanskih bratov.

Tajne pogovore sta podpirala nemški Institut za mednarodno varnost (SWP) in ameriški Mirovni inštitut, pri organizaciji sestankov pa sta pomagali tudi dve nevladni organizaciji iz Norveške in Nizozemske.

Predlogi, ki so jih zbrali med pogajanji sicer ne predstavljajo dokončnega načrta, naj bi pa služili kot podlaga za nadaljnje pogovore, ko bo ustanovljena sirska prehodna vlada, so pojasnili sodelujoči. Le-ti pa so opozorili, da je kljub vsemu še prezgodaj, da bi se takšna prehodna vlada že oblikovala, čeprav menijo, da bi do tega moralo priti kmalu. Da čas ni primeren, opozarjajo predvsem ZDA.

Med cilji tajnih pogovorov je tudi načrt, da se ustava, ki jo je februarja uvedel Asad, zamenja z ustavo, ki jo bo oblikoval ustavni svet sestavljen z vseh skupin in veroizpovedi, o sprejetju pa bodo glasovali na državnem referendumu.

Turčija vrši pritisk pred zasedanjem Varnostnega sveta

Turčija je pred jutrišnjim zasedanjem Varnostnega sveta še enkrat pozvala Združene narode, naj uvedejo tampon cono za zaščito Sircev, ki so bili pregnani od doma, njihovim predlogom zaščitne cone na sirskem ozemlju pa ves čas odločno nasprotuje sirski predsednik Bašar al Asad.

Ankara se predvsem boji množičnega pritoka beguncev, kot so ga doživeli, ko je med Zalivsko vojno leta 1991 v Turčijo pobegnilo pol milijona iraških Kurdov. Njihov predlog, ki bo obravnavan na zasedanju varnostnega sveta, poziva k vzpostavitvi varne cone znotraj Sirije, ki bo pod tujo zaščito in namenjen beguncem, ki jih je pregnalo vse hujše nasilje.

"Od ZN pričakujemo, da se bodo lotili vprašanja zaščite beguncev znotraj Sirije in, po možnosti, tam ščitili v taborih,“ je povedal turški zunanji minister Ahmet Davutoglu.

Asad: Sirija potrebuje več časa za končanje konflikta

Sirija potrebuje več časa za končanje konflikta v državi, je izjavil sirski predsednik Bašar al Asad v pogovoru za prorežimsko televizijo Al Dunija. Assad je ob tem zavrnil zamisel, ki jo zagovarja predvsem Turčija, o vzpostavitvi tamponskih območij znotraj sirskega ozemlja, kamor bi se lahko zatekli begunci.

"Lahko povzamem v enem stavku: Napredujemo, razmere na terenu so boljše, vendar še nismo zmagali - za to bo potrebnega več časa," je dejal Asad v pogovoru, ki ga bo televizija Al Dunija predvajala danes, vnaprej pa je objavila le nekaj odlomkov.

"Pogovori o tamponskih območjih kot prvo niso na mizi, kot drugo pa gre za nerealistično zamisel sovražnih držav in sovražnikov Sirije," je nadaljeval sirski predsednik.

Asad se je poleg tega posmehoval prebežnikom na stran opozicije rekoč, da njihov odhod pomeni "samoočiščenje vlade in države na splošno".

Al Dunija bo celoten intervju objavila danes ob 20. uri po srednjeevropskem času.

Po navedbah opozicijskih aktivistov je bilo v Siriji od začetka vstaje proti režimu Bašarja al Asada marca lani ubitih kakih 25.000 ljudi. Zaradi spopadov je po podatkih Združenih narodov Sirijo zapustilo najmanj 200.000 ljudi, še kakih 2,5 milijona pa jih pomoč potrebuje v domovini.