Po njegovih besedah Timošenkova v Ukrajini ne more računati na pravično sojenje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Edino upanje ste vi," je dejal v obrazložitvi pritožbe Timošenkove strasbourškemu sodišču, na katerega se je obrnila avgusta lani.

Ukrajinski pravobranilec Nasar Kulčinski je temu stališču ugovarjal "Nobenega dokaza ni, da ji je bila svoboda omejena zato, da bi jo izključili iz političnega življenja," je dejal. Prav tako je zanikal, da je bila Timošenkova obsojena v političnem procesu.

Sodišče v Ukrajini je 51-letno Timošenkovo oktobra lani zaradi zlorabe položaja obsodilo na sedem let zapora, ker naj bi kot premierka s sklenitvijo pogodbe z Rusijo o dobavi plina državo oškodovala za najmanj 137 milijonov evrov. Zdaj pa proti njej teče že drugi proces, v katerem je obtožena utaje davkov, in ji grozi nova zaporna kazen.

Zvezde na sodišču

V skupini odvetnikov, ki zagovarjajo Timošenkovo, sicer sodeluje tudi ena najbolj uglednih ukrajinskih odvetnic Valentina Teličenko. Ta je bila prisotna tudi v procesu proti bivšemu ukrajinskemu predsedniku Leonidu Kučmi, ki je bil pred leti obtožen vpletenosti v umor novinarja Georgija Gongadze.

Ukrajinske oblasti pa na drugi strani zastopa tudi prestižna ameriška odvetniška pisarna Scadden. Njihov Gregory Craig se bo domnevno osebno udeležil zasedanj. Ta je bil med drugim odvetnik Sekretarja Združenih narodov Kofija Annana, aktivno pa je tudi sodeloval v procesu Watergate, ki je odnesel ameriškega predsednika Richarda Nixona.

Kulčinski: Že od prvega dne je odklanjala zdravstveno pomoč

Evropskemu sodišču za človekove pravice se je sicer pritožila že ob priprtju avgusta lani, ker naj bi bila deležna neustrezne obravnave. Pritožila se je tudi, da kljub bolezni ni bila deležna ustrezne zdravstvene oskrbe.

Kulčinski je vse te obtožbe zavrnil. "Že od prvega dne priprtja je odklanjala vsakršno zdravstveno pomoč," je dejal. Njen odvetnik Vlasenko pa je pri tem poudaril, da je Timošenkova zahtevala predvsem obravnavo s strani neodvisnega zdravnika.

Ukrajina je sicer šele maja po gladovni stavki Timošenkove pristala na to, da se lahko zdravi v bolnišnici v Harkovu in da jo lahko zdravijo nemški zdravniki. A oblasti v Kijevu jih obtožujejo, da namerno zavlačujejo zdravljenje.

Kdaj bo prišlo do razsodbe še ni znano

Vlasenko je izpostavil tudi poškodbe Timošenkove, ki naj bi jih pridobila med prestajanjem zaporne kazni, ko so jo skušali prisilno hospitalizirati. Slike podplutb so spomladi prišle tudi v javnost. A predstavnik Ukrajine je menil, da so hematomi lahko tudi posledica bolezni ali pa bi si jih lahko zadala Timošenkova sama.

Zaslišanje na sodišču v Strasbourgu je po poročanju dpa potekalo približno pol dneva. Sodniki pa bodo zdaj o zadevi razpravljali za zaprtimi vrati. Kdaj naj bi objavili razsodbo, ni določeno, hčerka Timošenkove Jevgenija pa je izrazila upanje, da se bo to zgodilo še pred volitvami v Ukrajini konec oktobra.

"To je edina možnost za mojo mamo, da pride do pravice," je dejala. Sodniki bodo zadevo sicer obravnavali prednostno, vendar pa še vedno lahko traja več mesecev do razsodbe. V sredo pa naj bi o pritožbi Timošenkove na obsodbo na zaporno kazen iz lanskega oktobra sprejelo tudi vrhovno sodišče Ukrajine, še navaja dpa.