Predsednik François Hollande je včeraj o Siriji govoril s precej odločnim tonom. Prvič je namreč pozval Sirijo, naj tamkajšnja opozicija sestavi prehodno vlado, ob tem pa dodal, da jo bo Francija podprla. Hollande se je dotaknil tudi Rusije in Kitajske, ki jima očita, da v Združenih narodih z možnostjo veta konstanto ovirata odločitve glede Damaska.

Hollanda v Franciji sicer kritizirata tudi bivši predsednik Nicolas Sarkozy in bivši premier François Fillon. Očitata mu, da bi se glede Sirije že zdavnaj moral jasneje in trdneje opredeliti. Omenjena Hollandova nedavna retorika pa je kot kaže pogumen korak naprej. Večina zahodnih voditeljev namreč zgolj poziva Assada k odstopu. To, da bi dejansko tudi podprli opozicijsko vlado, pa ni še nihče formalno izjavil. "Pozivamo arabske partnerje, da pospešijo proces spremembe v državi, Francija pa bo priznala začasno vlado,“ je izjavil Hollande. Izven Francije je omenjeno idejo pripravljenih bore malo diplomatov.

V Siriji so trenutno eden glavnih problemov begunci. Turčija je namreč v nedeljo začasno zaprla mejo s Sirijo, na sirski strani na vstop v državo tako čaka na tisoče beguncev, državo pa je že zapustilo prek 200 tisoč ljudi. Obupani Sirci se poleg Turčije zatekajo še v Libijo, Jordanija in Irak. O stanju v Siriji smo se pogovarjali s strokovnjakom za Bližnji vzhod, Primožem Šterbencem.

Primož Šterbenc: Turčija počasi pripravlja novo politično-varnostno akcijo v Siriji

Medtem pa se je v sirsko problematiko aktivno vključila tudi Švica. Predlagali so namreč, da se komisiji Združenih narodov, ki preiskuje zločine v Siriji, pridruži nekdanja tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte. Bern je sodelovanje Del Pontejeve predlagal v času, ko v Svetu ZN za človekove pravice tečejo razprave o možnosti podaljšanja mandata in krepitvi komisije. Enoletni mandat ji namreč poteče septembra.