Stoltenberg je spregovoril v parlamentu, ki danes na izredni seji obravnava poročilo o odzivu na Breivikove napade, ki ga je po naročilu vlade pripravila neodvisna komisija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Komisija je v poročilu, ki so ga objavili 13. avgusta, med drugim poudarila, da bi bilo moč bombni napad v Oslu preprečiti, Breivika pa aretirati prej, tako da bi njegov morilski pohod 22. julija lani terjal manj žrtev.

Stoltenberg je pred poslanci danes priznal napake, zanje prevzel odgovornost in jih obžaloval, kar je storil že v preteklosti. Po objavi poročila se je laburistični premier znašel pod pritiskom, a je danes posredno znova zavrnil odstop. Kot je poudaril, je namreč njegova naloga uresničiti priporočila omenjene komisije.

Izpostavil je, da je zdaj glavna naloga izboljšati varnost. "To nameravam storiti," je poudaril. Med drugim je napovedal oblikovanje novega policijskega centra za izredne razmere, boljše sodelovanje med reševalnimi ekipami in hitrejšo izmenjavo informacij v kriznih razmerah.

V kriznih razmerah namerava vlada po napovedih Stoltenberga okrepiti tudi sodelovanje med vojsko in policijo, zagotoviti pogostejše usposabljanje varnostnih sil in bolje zaščiti morebitne tarče napadov.

Na Norveškem so sicer redne parlamentarne volitve predvidene čez leto dni, desno usmerjena opozicija pa si za zdaj pridržuje pravico do vložitve nezaupnice vladi. Ta bi lahko imela zgolj simbolično vrednost, saj ima levosredinska koalicija večino v parlamentu.

Sodišče v Oslu je Breivika v petek obsodilo na najvišjo možno kazen, to je 21 let zapora, ki pa jo bo mogoče podaljševati, dokler bo predstavljal grožnjo družbi.