Gre za začasni trimesečni ukrep, 300 milijonov evrov pa je znesek za Francijo izgubljenih prihodkov iz naslova davkov. Moscovici je odločitev sporočil po današnjem srečanju z naftnimi podjetji, potrošniki pa naj bi odločitev čutili na lastnih žepih že v prihodnjih 24 urah.

Naftna podjetja bodo sicer k znižanju prispevala svoj delež v višini od enega do treh centov. Vodja sindikata francoske naftne industrije Jean-Louis Schilansky je po srečanju napovedal, da bo o dejanski višini znižanja odločalo vsako podjetje samo.

V prihodnje sicer namerava za reguliranje cen bencina in dizla francoska vlada uvesti bolj trajen mehanizem.

Francoski predsednik Francoise Hollande je v predvolilnem boju obljubljal, da bo nadzoroval cene pogonskih goriv. Te so v zadnjih tednih dosegle rekordne ravni in v Parizu presegle 1,70 evra za liter.

Francija bo ukrepala, čeprav se bori za znižanje proračunskega primanjkljaja na 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) letos in pod tri odstotke BDP v prihodnjem letu. Opozicija je zato že izrazila kritiko, saj se jim nižanje davkov ne zdi smiselno v luči opotekajočega se gospodarstva.