"Januarja bo potekal referendum o tem, ali bomo imeli vojaško obveznost, moderno vojaško obveznost ali pa profesionalno vojsko," je povedal Spindelegger. Dogovor o tem sta v ponedeljek dosegli stranki, ki na zvezni ravni oblikujeta vladajočo koalicijo - Spindeleggerjeva ljudska stranka (ÖVP) in socialni demokrati kanclerja (SPÖ) Wernerja Faymanna.

ÖVP je v preteklosti nasprotovala referendumu o obveznem služenju vojske, zdaj pa so si premislili - kot je na ÖRF pojasnil Spindelegger, ker ne morejo več gledati, "kako postajajo vojaki vse bolj demotivirani". Za čimprejšnji referendum o tem vprašanju je po drugi strani navijal Faymannov SPÖ, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Izid referenduma bo obvezujoč, je v ponedeljek še povedal avstrijski zunanji minister in dodal, da bo parlament ustrezen zakon oblikoval še pred parlamentarnimi volitvami jeseni 2013. Spindelegger sam se sicer zavzema za ohranitev obvezne vojaščine in verjame, da se bo tudi večina Avstrijcev odločila za ohranitev vojaške obveznosti "v bolj moderni obliki".

Obrambnega ministra Norberta Darabosa odločitev "zelo veseli", referenduma pa ne povezuje s svojo politično usodo oziroma s tem, ali bo ostal na čelu obrambnega ministrstva. Kot je napovedal, bosta z notranjo ministrico Johanno Mikl-Leitner do sredine septembra pripravila besedilo referendumskega vprašanja.

Po obstoječem sistemu morajo v Avstriji vsi moški v starosti do 35 let služiti vojaški rok, in sicer za obdobje šestih mesecev, potem ko je do leta 2005 obvezna vojaščina trajala osem mesecev. Vsako leto vojaški rok služi približno 30.000 Avstrijcev. Kot alternativo imajo sicer možnost civilnega služenja vojske, piše francoska tiskovna agencija AFP.