28-letna Osipova je tudi sama opozicijska aktivistka in pripada gibanju Druga Rusija. Njen primer, ki se vleče od leta 2010, ko je bila aretirana, je vzbudil že veliko kritik tako v Rusiji kot tudi v tujini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2010 so policisti Osipovo pridržali, ker so na njenem domu našli štiri grame heroina. Sama je sicer trdila, da so ji policisti drogo podtaknili, ker ni želela pričati proti svojemu soprogu, vidnemu aktivistu Druge Rusije. Na strani obrambe je na sojenju tudi nastopila priča, ki je trdila, da je videla policista, ki je podtaknil heroin.

Konec leta 2011 je bila obsojena na deset let zapora - kljub temu da ima šestletno hčerko in trpi zaradi hude sladkorne bolezni, zaradi česar je imela v zaporu težave.

Prejšnji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je januarja, preden je položaj predal Vladimirju Putinu, ocenil, da je bila Osipova prestrogo kaznovana in je pozval k ponovni preučitvi primera.

Sledilo je ponovno sojenje in sodišče v Smolensku je aktivistki sedaj izreklo malo milejšo, dve leti krajšo zaporno kazen, ki pa je še vedno nenavadno stroga. Celo tožilstvo naj bi zanjo zahtevalo le štiri leta zapora, piše AFP.