Avtor knjige bi moral sicer še pred tem sam predati besedilo v pregled Pentagonu, ker ga k temu zavezuje zakon o varovanju zaupnih podatkov, vendar tega ni storil. Knjiga z naslovom "No Easy Day" (Težaven dan) bo predvidoma izšla 11. septembra, njen avtor, ki se je udeležil napada na bin Ladna, pa je želel ostati anonimen.

Vendar pa je televizija Fox poskrbela za to, da temu ne bo tako in je objavila ime Matta Bissonnetta, ki je knjigo napisal pod psevdonimom Mark Owen. V ozadju je boj med republikanci in demokrati pred letošnjimi volitvami. Predsednik Barack Obama usmrtitev bin Ladna s pridom izkorišča v predvolilne namene, republikanci pa ga obtožujejo, da iz njegove administracije uhajajo zaupne informacije, ki lahko ogrozijo nacionalno varnost ZDA.

Za zdaj še ni jasno ali bo vojakova knjiga do predsednika laskava, vendar pa je novonastala skupina nekdanjih specialcev in obveščevalcev, po modelu "veteranov hitrih čolnov za resnico", ki so leta 2004 torpedirali kampanjo demokratskega kandidata Johna Kerryja, od pravosodnega ministrstva ZDA že zahtevala, naj prepreči objavo knjige. Skupina Special Operations OPSEC zahteva, da morajo pristojni najprej ugotoviti, ali knjiga ne ogroža nacionalne varnosti.

Pravosodno ministrstvo zahtevo preučuje, proti avtorju pa lahko vloži kazenski pregon. Ministrstvo bo počakalo na pregled knjige v Pentagonu in Cia. Izdajateljska hiša Penguin trdi, da bo avtor večino honorarja namenil v dobrodelne namene. Knjigi se obeta dobra prodaja, saj gre za izpoved neposrednega udeleženca operacije, ki je končala življenje sovražnika ZDA številka ena.