Konvencijo, ki bo potrdila tudi Romneyjevo izbiro za podpredsedniškega kandidata, kongresnika iz Wisconsina Paula Ryana, so organizatorji v ponedeljek formalno odprli za nekaj minut. Zaradi napovedi slabega vremena, ki se je sicer za Florido izkazal za pretiranega, pa so jo nato prekinili do danes.

Na konvenciji pod geslom Boljša prihodnost se je zbralo 2286 delegatov ter več sto politikov in strankarskih veljakov. Glavna tema bodo gospodarske težave in za ZDA visoka stopnja brezposelnosti pod sedanjo demokratsko administracijo. Sprejeli bodo tudi politični program stranke za prihodnja štiri leta.

Kot osrednji govornik konvencije bo danes nastopil guverner New Jerseyja Chris Christie, na seznamu nastopajočih pa so med drugim nekdanji guverner Floride Jeb Bush, nekdanja državna sekretarka Condoleezza Rice ter podpredsedniški kandidat Ryan.

Politično zborovanje republikancev spremlja okoli 15.000 novinarjev, pa tudi protestniki, nad katerimi bdi najmanj 4000 policistov, zveznih agentov in agentov tajne službe.

Demokrati bodo imeli konvencijo za potrditev predsedniškega kandidata Baracka Obame od 3. do 6. septembra v Charlottu v Severni Karolini.