EU in ZDA sta poskus premierja Victorja Ponta in njegove leve koalicije, da bi odstranili desničarskega rivala Taiana Basescuja, označila kot zaničevanje vladavine zakona in vloge sodstva. Napad na predsednika je prav tako poskrbel za negotovost glede romunskega dogovora s Svetovnim denarnim skladom (IMF).

Pred današnjo odločitvijo parlamenta je Ustavno sodišče razsodilo, da je bil referendum, na katerem je kar 88 odstotkov volivcev podprlo odstavitev predsednika, neveljaven, saj se referenduma ni udeležilo potrebnih 50 odstotkov volilnega telesa.

Vlada je grozila, da bodo razrešili sodnike ali omejili pristojnosti sodstva, preden so podlegli pritisku iz Bruslja. Poleg groženj sodstvu je vlada poskušala dokazati, da je volilno telo v resnici manjše, kot se domneva, da bi zagotovili potrebni kvorum.

"Imamo moralno obvezo, da zgolj poslušamo, ko sodišče bere svojo odločitev,“ je povedal pripadnik leve koalicije Valeriu Zgonea. "ne moremo se vmešavati, blokirati ali spreminjati odločitev Ustavnega sodišča.“