Policija v kraju Evry je delovala po odloku mestnih oblasti. V naselje, ki leži v bližini železniških tirov, so policisti vdrli zgodaj zjutraj ter začeli podirati barake.

Francoski notranji minister Manuel Valls, sicer nekdanji župan Evryja, je povedal, da so se za izgon Romov odločili iz varnostnih in higienskih razlogov. Za radio Europe 1 je dejal, da so "naselja, v katerih ljudje živijo v absolutno nemogočih pogojih, nesprejemljiva".

Župan Evryja Francis Chouat pa je dejal, da je bilo naselje nevarno tudi zaradi bližnjih železniških tirov.

V naseljih po Franciji živi okoli 15.000 Romov. Večinoma gre za Rome iz Romunije in Bolgarije, ki so v Francijo prišli, ko sta državi leta 2007 postali članici EU.

Francoska policija je od začetka avgusta izpraznila več romskih naselij v bližini Lilla, Lyona in Pariza.

To je sprožilo kritike organizacij za človekove pravice, češ da socialistični predsednik Francois Hollande ravna enako kot njegov predhodnik Nicolas Sarkozy, ki je bil leta 2010 zaradi izgona Romov deležen tudi kritik iz tujine. Sarkozy je Romom za odhod iz države ponujal 300 evrov za odraslega oziroma 150 za otroka.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je sicer pred dnevi napovedal več ukrepov za spodbuditev integracije Romov, med katerimi je tudi delna odprava omejitev za delo v Franciji za državljane Romunije in Bolgarije.