V Rostocku je za strpnost in proti pozabljanju danes protestiralo več tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Organizatorji ocenjujejo, da se jih je zbralo kakih 8000, potem ko se jih je sobotnih dogodkov udeležilo nekaj manj, približno 5000.

Zvezdne vožnje s kolesi do Lichtenberga se je danes udeležilo kakih 1500 kolesarjev, po njihovem prihodu ter zasaditvi drevesa kot simbola miru pa je v Lichtenbergu sledila osrednja spominska slovesnost, vrhunec več dni trajajočih prireditev ob 20. obletnici žalostnih dogodkov.

Gauck opozoril, da desničarski skrajneži tudi danes predstavljajo močno fronto

Zbrane je nagovoril nemški predsednik Joachim Gauck, ki je poudaril, da se mora biti demokracija sposobna braniti in ne sme pustiti, da bi ji kdo ukradel monopol oblasti. Desničarski skrajneži predstavljajo tudi danes močno fronto, je opozoril, a dodal: "Obljubljamo vam, da se vas ne bojimo. Kjerkoli se boste pojavili, vam bomo stali na poti."

Kot je poudaril, sovraštvo ničesar ne izboljša in vse le še poslabša. Še bolj nevaren je strah, strah pred tujimi kulturami in religijami, še posebej pred muslimanskimi priseljenci, ki se širi med ljudmi v Nemčiji.

Nemci se te dni spominjajo dogodkov iz leta 1992, ko so desničarski skrajneži več dni oblegali dom, v katerem se je nahajalo okoli 150 prosilcev za azil, od tega okrog 100 iz Vietnama. Nasproti so jim stali slabo opremljeni in popolnoma neorganizirani policisti, politično vodstvo pa se je takrat enostavno zavilo v molk.

Prosilce za azil so iz poslopja evakuirali tri dni po začetku izgredov, medtem ko se je vietnamskim delavcem uspelo iz poslopja rešiti šele, ko je to zaradi molotovk zagorelo. Slike dogajanja so obkrožile svet.

V soboto so obletnico teh dogodkov med drugim obeležili s spominsko tablo, ki pa je obenem namenjena tudi spominu na več milijonov Judov in Romov, ki so padli kot žrtve nacistov. Tabla opominja, da ima nemški narod zgodovinsko nalogo preprečiti, da se nasilje in sovraštvo do soljudi še kdaj ponovita.

Napis naj bi vlekel vzporednice med Auschwitzem in Lichtenhagnom

Zapis na spominskem obeležju je sicer sporen, saj naj bi po navedbah kritikov vlekel direktne vzporednice med Auschwitzem in Lichtenhagnom. Kako bodo s tablo postopali v prihodnje, bo kmalu odločal rostoški mestni svet.