V Srbiji o požarih poročajo tako iz regije Bajina Bašta na meji z BiH kot tudi z vzhoda države, kjer gori v bližini mesta Zaječar. Najhujši je požar v okolici Čačka, kjer so evakuirali prebivalce vasi Miokovci, Srezojevci in Gornja Gorevnica.

V požaru ranjen gasilec in dva vaščana

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug so bile sicer v požaru ranjene tri osebe - en gasilec in dva vaščana - tri hiše so zgorele, ena pa je poškodovana. S požarom se bori skupno 550 profesionalcev, tudi policistov in vojakov, pojasnjujejo na srbskem notranjem ministrstvu.

Pri gašenju Srbiji pomaga tudi ruski helikopter tipa beriev 200, ki lahko naenkrat prepelje 12 ton vode. Tekom dne naj bi na pomoč priletelo še rusko letalo iljušin s kapaciteto 42 ton vode.

Beograjska tiskovna agencija Beta sicer poroča, da imajo gasilci požar že pod nadzorom in da naj bi ga tekom dneva pogasili. Prve ocene škode bodo opravljene v naslednjih dneh, oblasti mesta Čačak pa kmetom, ki jim je požar uničil pridelek, obljubljajo finančno pomoč.

V BiH najhuje na območju Srebrenice

Še naprej gori tudi v BiH, kamor bi na pomoč pri gašenju danes moral prav tako poleteti ruski helikopter. Najhuje je na območju Srebrenice, kjer od sinoči veter razpihuje obstoječe in neti nove požare. Gasilci in gozdarji skušajo preprečiti, da bi se požar razširil na hiše v vasi Zalazje.

Ob tem je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina zgorelo okoli 150 hektarjev borovega gozda v okolici Konjica, gori tudi na nedostopnem terenu v bližini Mostarja, ki je danes prekrit z dimom. Obstaja celo možnost, da se oba požara združita, kar bi po navedbah oblasti imelo katastrofalne posledice.

Medtem so hrvaški gasilci uspeli lokalizirati požar na področju Baderne v bližini Poreča. Zgorelo je okoli 150 hektarjev trave, nizkega rastlinja in gozda. Gasilci so obvladali tudi požar na področju Galižana-Fažana, ki je prizadel okoli 100 hektarjev površin, poroča hrvaški časnik Jutarnji list.

Skupno se na Hrvaškem gasilci borijo z 11 požari v šestih županijah. Dva nova sta danes izbruhnila na Braču.

Italijo in Avstrijo prizadele močne nevihte

Medtem ko se Balkan še spopada s hudo sušo in požari, pa so sever Italije in Avstrijo prizadele nevihte. V Italiji je neurje ponoči v Piemontu in Lombardiji povzročilo poplave, zemeljske plazove in izpade električne energije. Podrta drevesa so poškodovala dve osebi, ki sta taborili ob jezeru Maggiore. Več ducat ljudi se je pred naraslimi vodami moralo zateči na varno, poškodovani so številni avtomobili.

Nič bolje ni v Avstriji, kjer je bila najhuje prizadeta Tirolska. Tam je hud veter razkril več streh, podrta drevesa pa so potrgala električno napeljavo. Brez elektrike je začasno ostalo okoli 36.000 gospodinjstev. Najhuje je bilo v okolici Kitzbühla in Kufsteina, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.