S tem naj bi Abdelali "protestiral proti članom kongresa, ki kritizirajo vlado, in branil revolucionarje". Z revolucionarji je minister menda ciljal na nekdanje upornike, ki sedaj sestavljajo del libijskih varnostnih sil, poroča AFP.

Salafistični skrajneži v Libiji uničujejo sufistična svetišča

V libijski prestolnici Tripolis je bilo svetišče, ki časti sufističnega muslimanskega svetnika, delno poškodovano v seriji napadov. Te naj bi izvedli konservativni salafistični islamisti.

Svetišče so po navedbah okoliških prebivalcev napadli moški z buldožerji, policija pa jih pri tem ni ovirala. Napad se je zgodil dan potem, ko so iste ekstremiste obtožili, da so poškodovali 600 let staro grobnico sufističnega učenjaka v mestu Zlitan. Kot je poročal Reuters, se je grobnica, ki leži jugovzhodno od prestolnice, porušila.

Študent iz Libije je za BBC povedal: "Gre za veliko skupino salafistov. Oni imajo buldožerje, z njimi pa je tudi nekaj vojaških policistov. Videti je, kot da nadzirajo proces, ne poskušajo ga preprečiti. Zraven je nekaj opazovalcev, za katere se zdi, da odobravajo dejanje."

Nekaj dni po uničenju v Zlitanu so se v Libiji odvijali spopadi med lokalnimi plemeni. Pri tem so umrli najmanj trije ljudje. "Ekstremistični salafisti so izkoristili dejstvo, da so bile varnostne sile zaposlene z umirjanjem spopadov, in oskrunili svetišče," je za Reuters povedal Omar Ali z vojaškega sveta v Zlitanu.

Namestnik libijskega premierja Mustafa Abušagur pa je na twitterju zapisal: "Uničenje svetišč in mošej je zločin. Tisti, ki ga zagrešijo, bodo odgovarjali."