Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je v razpravi na sedežu OAS ostro obsodil britanski "napad na suverenost" Ekvadorja. Kot je poudaril, Quito od izrednega zasedanja ministrov OAS pričakuje sprejetje resolucije, ki bo obsodila vsak poskus ogrožanja "nedotakljivosti" ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vulgarne grožnje" po njegovem pričajo o arogantnosti Velike Britanije v odnosu do države, ki je majhna po velikosti, a "ogromna v smislu dostojanstva in suverenosti". "Nobena država se ne more do druge obnašati kot do kolonije, ti časi so že zdavnaj minili," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kot je še povedal minister, so od uradnega Londona prejeli novo sporočilo, v katerem ta zanika, da bi kadarkoli grozil z vdorom na veleposlaništvo. A kot je poudaril Patino, njegova vlada čaka na "javno opravičilo" in je zanikanje storjenega ne bo pomirilo. Poudaril je še, da "je grožnja bila izrečena in ostaja veljavna, saj ni bila umaknjena".

Po poročanju dpa se sicer današnjega zasedanja udeležuje le 12 zunanjih ministrov, kar je le polovica vseh povabljenih. Predvsem ZDA in Kanada sta pred zasedanjem poudarili, da spor med Londonom in Quitom za OAS ni relevanten. Zahtevo Ekvadorja za sklic današnjega izrednega zasedanja je sicer minuli teden podprlo 23 članic OAS.

Doslej so Ekvador v sporu glede Assangea že podprle druge regionalne organizacije, kot sta Bolivarsko zavezništvo za Ameriki (ALBA) ter Združenje južnoameriških držav (Unasur).

Ekvador trdi, da mu je velika Britanija minuli teden - tik preden je v četrtek odobril politični azil Assangeu - v sporočilu zagrozila z možnostjo vdora na njegovo veleposlaništvo z namenom aretacije Assangea. Britanska stran zatrjuje, da ni grozila, ampak le seznanila Ekvador, kakšen je pravni status diplomatskih predstavništev na njenem ozemlju.

V Londonu sicer vztrajajo, da Assangeu kljub azilu ne bodo zagotovili varnega odhoda iz države, ampak ga bi takoj, ko bi zapustil veleposlaništvo, aretirali, saj so ga dolžni izročiti Švedski. Assange tako zaenkrat ostaja na ekvadorskem veleposlaništvu, kamor se je zatekel junija.

Ustanovitelj Wikileaksa se sicer boji, da ga bo Švedska - ta je njegovo izročitev zahtevala, ker ga želi zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih - izročila naprej ZDA. Tam naj bi mu nato sodili zaradi objave tajnih ameriških diplomatskih depeš, pri čemer bi ga lahko doletela celo smrtna kazen.

Ekvador prejel novo pismo britanske vlade

Britanska vlada je v četrtek poslala novo pismo diplomatom na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel ustanovitelj spletne strani Wikileaks Julian Assange, ki mu je Quito minuli teden odobril politični azil. Britansko zunanje ministrstvo njegove vsebine za zdaj ne želi komentirati, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ekvador je sicer minuli teden močno razburilo sporočilo, ki ga je od uradnega Londona prejel tik pred podelitvijo azila Assangeu. V Quitu so ga namreč razumeli kot grožnjo z možnostjo vdora na njihovo veleposlaništvo z namenom aretacije Assangea. Britanska stran po drugi strani zatrjuje, da ni grozila, ampak le seznanila Ekvador, kakšen je pravni status diplomatskih predstavništev na njenem ozemlju.

Ekvadorski predsednik

Rafael Correa

je v ponedeljek sicer izjavil, da je pripravljen nadaljevati dialog z Londonom in Švedsko glede Assangea, a obenem vztrajal, da morajo Britanci grožnjo umakniti.