Tolimir, ki se brani sam, je v zaključnem nagovoru pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zavrnil navedbe obtožnice, da naj bi dobil ukaz, da se pobije vse vojne ujetnike v Srebrenici.

Tovrsten ukaz naj bi prišel od njegovega nadrejenega, poveljnika vojske bosanskih Srbov Ratka Mladića, ali od predsednika Republike srbske Radovana Karadžića, vendar pa je Tolimir zanikal, da bi tak ukaz sploh obstajal. "O tem ne obstajajo nobeni dokazi, zato ker se to ni zgodilo. In kar se ni zgodilo, ni mogoče dokazati ne pred zemeljskim ne pred božjim sodiščem," je dejal.

Sicer ni izrecno zanikal, da so bili zajeti Bošnjaki v Srebrenici julija 1995 postreljeni, vendar pa je dejal, da on ni imel pooblastil za ravnanje z njimi in da v tistem obdobju niti ni bil prisoten na območju Zvornika, kjer je bil glede na navedbe v obtožnici zločin izveden.

Tolimir je bil med vojno v BiH (1992-1995) Mladićev pomočnik za obveščevalno-varnostne zadeve. Kot tudi Mladić je obtožen za genocid v Srebrenici, v katerem je bilo po padcu te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubitih najmanj 8000 Bošnjakov. Sicer pa je v osmih točkah obtožen za genocid, združevanje s ciljem storitve genocida, iztrebljanje, uboje, pregon, prisilno preseljevanje in deportacije Bošnjakov iz Srebrenice in Žepe od julija do novembra 1995. Obtožen je tudi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Sojenje Tolimirju se je začelo 26. februarja 2010, potem ko so ga maja 2007 prijeli v Republiki srbski. Ta teden pa so se začeli sklepni nagovori tožilstva in obrambe. Tožilstvo je sicer na sojenju predstavilo 126 prič, Tolimir pa štiri.