Liberman je poziv podal v pismu, ki ga je v ponedeljek poslal visoki zunanjepolitični predstavnici EU Catherine Ashton, je danes potrdil njegov tiskovni predstavnik, potem ko je o pismu že poročal izraelski časnik Haaretz, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

"Prišel je čas za razmislek o kreativni rešitvi, za razmišljanje izven ustaljenih okvirjev, s katerim bi okrepili palestinsko vodstvo," je Liberman po poročanju omenjenega časnika zapisal v pismu.

Abasov tiskovni predstavnik Nabil Abu Rudejna je ocenil, da pismo predstavlja poziv k uboju in nasilju. Od izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja je ob tem zahteval, da zavzame jasno stališče do Libermanovih izjav.

Neimenovani vir iz Netanjahujevega urada je medtem sporočil, da Libermanovo pismo ne odraža premierovega stališča oz. stališča izraelske vlade.

Mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci so v zastoju že skoraj dve leti, prizadevanja za njihovo oživitev pa so med januarskimi pogovori na to temo v Jordaniji propadla.

Palestinski predsednik je kot pogoj za obnovitev mirovnih pogajanj postavil ustavitev gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu, k čemur se judovska država ne namerava obvezati in se zavzema za pogajanja brez predpogojev.

Izraelski zunanji minister je na čelu desničarske stranke Izrael Bejtenu in že mesece vodi neke vrste kampanjo proti Abasu. Izraelska vlada doslej uradno njegovega stališča ni podprla.