Po besedah tiskovne predstavnica urada Gabby Szollosy se namreč velika večina prošenj za azil izkaže za lažne, zato so se odločili, da jih bodo odslej obravnavali v roku 48-ur. Doslej sicer posebnega roka za to ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil direktor omenjenega urada Mario Gattiker, se je število neupravičenih prošenj za azil bistveno povečalo leta 2010, ko so odpravili vizume za državljane Srbije, BiH in Makedonije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Želimo sporočiti, da je Švica odprta država, tudi za politične obsojence," je še poudaril Gattiker na novinarski konferenci v Baslu, ob tem pa dodal, da neupravičeni prosilci za azil, kot tudi tisti, ki zlorabljajo sistem, dolgoročnih možnosti v Švici nimajo.

Po njegovih besedah so se takšen ukrep odločili zaradi povečanega števila zahtevkov, s katerimi so se na švicarske oblasti obrnili zlasti Romi iz Srbije, BiH in Makedonije.

Podobno je opozorila tudi Szollosyjeva in dodala, da je bilo iz pogovora z zbirnimi centri zaznati, da je večina prosilcev Romov. Obenem je zagotovila, da ukrep ni uperjen proti nobeni etnični skupini.

Po podatkih urada so iz BiH, Makedonije in Srbije med januarjem 2011 in julijem letos prejeli 4593 prošenj za azil, med katerimi pa so jih uspešno rešili le 20, še navaja AFP.