Orban je na današnjem letnem srečanju madžarskih veleposlanikov v Budimpešti ocenil, da se je Madžarska pri reševanju krize izkazala "sijajno", da pa se bodo rezultati šele pokazali. Dodal je, da morajo reševati težave, ki jih ni povzročila njihova država, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Spomnil je še, da je ob izbruhu krize vladalo upanje, da bo kratkotrajna, da pa se je zdaj izkazalo, da bo še trajala. Po njegovem mnenju se je treba pripraviti, da bo dolžniška kriza ostala osrednji faktor evropske politike.

Ob tem se je predsednik madžarske vlade obregnil ob evropski krizni menedžment, ki naj bi prelagal odgovornost in zavlačeval z odločitvami. Kratkoročni odgovori na dolgoročne fiskalne probleme so vodili v višje javne dolgove v državah zahodne Evrope, je poudaril.

Prepričan je, da dolgovi držav, ki so presegli 90 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), spadajo v "brezupno" kategorijo. Pri tem je opozoril, da je Madžarska z dolgom nad 70 odstotki BDP v "nevarnem območju". V tej luči je napovedal, da njegova vlada ne bo odstopila ne od zniževanja dolga ne od porazdelitve bremena med vse sektorje.