Tokijsko podjetje za električno energijo je v okviru novega testiranja rib, ki so ga izvedli v avgustu, našlo radioaktivno sevanje v višini 25800 bekerelov na kilogram v nekaj ribah, ki so živele kakih 20 kilometrov stran od elektrarne. Gre za rekordno visoko raven od tisočerih rib, ki jih je ujelo in testiralo podjetje vse od katastrofe marca 2011 do danes.

Japonska vlada je ribe, ki vsebujejo več kot 100 bekerelov radiacije v sebi, označila za potrošnikom nevarne. To pomeni, da je stopnja, ki so jo našli v zadnji raziskavi za kar 258-krat presegla varno mejo. Marca letos so sicer v testiranih ribah našli prav tako zelo visoko raven bekerelov (18700) a kot kaže nivo le še raste.

Tepco, lastnik porušene Fukušime, je dejal, da so našli visoke radioaktivne ravni v več drugih vrstah rib in školjkah. Kljub temu oblasti trdijo, da je velik večina od tisočih testiranih rib znotraj varne meje za potrošnike.

Ribe so odkrili le 17 mesecev po katastrofi, ki je sledila potresu in cunamiju, ki sta botrovala uničenju jedrske elektrarne. Slednja je razselila na desettisoče ljudi in jih mnogo pustila brez vsega. Šlo je za najhujšo katastrofo po Černobilu leta 1986.

Sicer pa radioaktivne ribe niso prve, na katerih so opazne posledice nesreče. V nekaj mesecih po nesreči so razsikovalci našli mutantske metulje – z nenormalnostmi v nožicah, tipalkah in trebušnih delih ter udrtinah v očeh.