Akin se je odločil, da ne bo spoštoval poziva, naj do torka odstopi od tekme za sedež v ameriškem zveznem senatu, in zaenkrat ostaja v tej politični tekmi.

Prepričan je, da se je vodstvo republikancev pretirano odzvalo s tem, ko se mu je odreklo zaradi spornih izjav, ki jih je izrekel na račun žrtev posilstev. V enem izmed televizijskih pogovorov konec minulega tedna je namreč dejal, da v primeru "dejanskih posilstev" redko pride do zanositev in da ima žensko telo mehanizme, ki lahko v tem primeru preprečijo zanositev.

Tekma Akina in sedanje senatorke iz Missourija, demokratke Claire McCaskill, je bila za republikance ključnega pomena v želji, da bi si po predstavniškem domu kongresa zagotovili še nadzor v senatu. Vendar je Akin s svojimi izjavami njihove možnosti na novembrskih volitvah precej omejil, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney ga je zato pozval k odstopu. "Izjave Todda Akina so bile žaljive in napačne, zato bi moral resno razmisliti o tem, katera pot je v najboljšem interesu države," je zapisal Romney, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bo opravičilo dovolj, da si politično pomore?

Čeprav za zdaj vztraja, da ne bo odstopil, pa so pred Akinom nove težave. Ob pomanjkanju denarja za financiranje kampanje in strankine podpore je vprašanje, ali bo njegovo opravičilo zaradi sporne izjave o žrtvah posilstva zadostovalo, da si politično opomore.

Akin je, nasprotno, kljub vsemu prepričan v zmago. Obrnil se je po podporo h krščanskim evangelistom, aktivistom proti splavu in posameznim konservativnim republikancem. Verjame namreč, da je sam najboljši glasnik spoštovanja življenja in svobode, ki po njegovem prepričanju razpada zaradi politik ameriškega predsednika, demokrata Baracka Obame.

A Akin utegne, vsaj posredno, vplivati tudi dogajanje na republikanski nacionalni konvenciji, ki bo prihodnji teden v Tampi na Floridi. Posebni odbor republikanske stranke je namreč v torek potrdil nov, strožji amandma glede splava, brez izjem v primeru posilstva ali incesta.

Gre za del strankinega političnega programa, ki ga še morajo potrditi na floridski konvenciji. Po drugi strani je nekoliko v nasprotju z Romneyjevim stališčem. Njegova tiskovna predstavnica Amanda Henneberg je namreč v ponedeljek izjavila, da se niti Romney niti njegov podpredsedniški kandidat Paul Ryan ne strinjata z Akinovo izjavo in da njuna administracija ne bo nasprotovala splavu v primeru posilstva.

Demokrati so medtem že dali vedeti, da gre za "Akinov amandma", medtem ko so v krogu kampanje predsednika Obame izpostavili, da so med člani omenjenega odbora tudi Romneyjevi podporniki in svetovalci.

Po poročanju ameriške televizije CNN besedilo programa med drugim izpostavlja svetost življenja, prav tako pa, da ima nerojen otrok temeljno pravico do življenja, ki se je ne sme kršiti.