60-letni levičarski župan vasi Marinaleda v Andaluziji, Juan Manuel Sanchez Gordillo je želel s plenilskimi pohodi medije opozoriti na bedo, v kateri živijo milijoni Špancev, ki se komaj prebijajo čez mesec, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Večji problem kot kraja hrane zanj predstavlja brezposelnost

Sanchez Gordillo zavrača kritike na račun dveh "obiskov" v supermarketih, kjer so skupaj z aktivisti napolnili vozičke s hrano in jih odpeljali iz trgovine, ne da bi poravnali račun. "Veliko bolj zaskrbljujoče je, da je 34 odstotkov andaluzijske delovne sile brez služb," odgovarja sivobradi župan, ki ima okoli vratu palestinsko ruto, na steni svoje pisarne pa sliko argentinskega revolucionarja Che Guevare.

Španija se spopada s hudo gospodarsko krizo, stopnja brezposelnosti pa je narasla na več kot 24 odstotkov. Vlada je odgovorila z ostrimi varčevalnimi ukrepi, s katerimi želi zmanjšati 8,9-odstotni proračunski primanjkljaj.

Eksperiment z idejo utopične družbe

V Marinaledi, kjer Sanchez Gordillo že več kot tri desetletja eksperimentira z idejo utopične družbe, po drugi strani praktično ne poznajo brezposelnosti. Vas s skoraj 3000 prebivalci je ustanovila kmetijsko zadrugo s 1200 hektarji obdelovalnih površin. Zemljo jim je v 80. letih prejšnjega stoletja odstopil veleposestnik, potem ko so jo zasedli vaščani.

Zadruga ima 50 redno zaposlenih, ki zaslužijo 1200 evrov na mesec, med sezono pa začasno delo dobi še nekaj sto vaščanov. Zadruga posredno daje kruh tudi drugim prebivalcem, ki imajo na primer trgovine.

"Tudi med gospodarsko krizo imamo polno zaposlenost" med sezono, je za dpa povedal predstavnik lokalnih oblasti Eduardo Valderrama.

Prebivalci imajo tako rekoč zastonj tudi stanovanja. Na občinski zemlji je bilo zgrajenih skoraj 300 stanovanj, ki so jih financirale vaške oblasti, regionalna vlada pa je zagotovila gradbeni material.

V vasi ni policije, stanovanja gredo iz roda v rod

"Tisti, ki potrebuje dom, dela na gradbišču," so pojasnili na občini. Najemnina stane zgolj 15 evrov na mesec, stanovanj ni mogoče prodati in gredo iz roda v rod.

Marinaleda prav tako nima policije. Zadnji policist se je upokojil že pred leti. Če pride do kršitev javnega reda, težave rešijo z dialogom, še pojasnjuje Valderrama.

Kritiki Sanchezu Gordillu očitajo, da uporablja diktatorske metode in da je njegova utopija močno odvisna od denarja regionalne in centralne vlade.

Tudi njegova stranka Izquierda Unida (Združena levica) se je distancirala od župana po njegovih pohodih v supermarketih.

Notranji minister Jorge Fernandez Diaz je opozoril, da gospodarske težave niso izgovor za to, da ljudje vzamejo pravico v svoje roke.