Prva tovrstno poslovno središče bodo zgradili v Vzhodni provinci mesta Hofuf, sledila pa mu bodo še mnoga. Namen gradnje takšnih središč je doseči večjo finančno neodvisnost žensk, a ohraniti ločenost spolov, poroča britanski Guardian.

Predlog za gradnjo ženskega poslovnega središča, kjer bo mesto zgolj za ženske poslovnice, delodajalke in delojemalke, se je pojavil tudi v prestolnici Riadu.

Ločenost ali segregacija spolov velja po celi Saudovi Arabiji, kjer vahabitska interpretacija šariatskega prava in plemenska pravila tvorijo ultrakonservativno družbo, v kateri je ženskam še vedno prepovedano voziti. V Saudovi Arabiji ženske predstavljajo 15 odstotkov delovne sile, delajo pa v podjetjih, kjer so zaposlene večinoma predstavnice nežnejšega spola. V zadnjih letih se je, kljub strogim pravilom, število podjetji z mešano delovno silo povečalo, dodaja Guardian.

Načrti za gradnjo ženskih poslovnih središče sledijo predlogu vlade, ki je zahtevala odprtje več delovnih mest za ženske, da bi imele večjo vlogo pri razvoju države. Savdska služba za industrijske nepremičnine (v nadaljevanju Modon), ki razvija posebno središče v Hofufu, je sporočila, da upa, da bo "mesto za ženske" svoja vrata odprlo že prihodnje leto.

V Hofufu naj bi se odprlo okoli 5000 delovnih mest v tekstilni, farmacevtski in prehrambeni industriji, ženske pa naj bi vodile tako podjetja kot proizvodnjo. Na Modonu so pojasnili, da se središče nahaja v neposredni bližini stanovanjskih naselji, kar pomeni, da bodo ženske lahko hitro prišle na delo in se tudi z njega pravočasno vrnile domov.