Aygun, ki je član glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP), je bil ugrabljen v nedeljo nedaleč od svojega domačega mesta Tunceli. Z njim sta takrat v vozilu potovala še nek novinar in svetovalec, ki pa so ju napadalci izpustili.

Odgovornost za ugrabitev so kurdski uporniki prevzeli danes preko prokurdske tiskovne agencije Firat, čeprav so pristojni organi in mediji ves čas predpostavljali, da za incidentom stojijo oni.

Kot sicer poročajo tuje tiskovne agencije, je tokrat prvič, da so uporniki, ki se borijo za večjo avtonomijo večinsko kurdskega jugovzhoda Turčije, ugrabili člana turškega parlamenta, saj so se doslej osredotočali predvsem na vojake, lokalne politike, delavce, novinarje, turiste ipd.

Še posebej naj bi bilo presenetljivo, da so ugrabili poslanca, ki je ne le po poreklu Kurd, ampak je odvetnik in znan prokurdski aktivist. Je pa Aygun PKK, ki jo Turčija, ZDA in EU opredeljujejo kot teroristično organizacijo, pozival h končanju oboroženega boja.

Večino talcev so kurdski uporniki doslej izpustili žive in nepoškodovane. Tudi tokrat naj bi ugrabitelji sporočili, da bodo poslanca izpustili "v nekaj dneh" in niso izrekali groženj. Turški notranji minister Idris Naim Sahin je ocenil, da gre predvsem za ustvarjanje "senzacije" pred sredino 28. obletnico prve oborožene akcije PKK.

Do ugrabitve sicer prihaja v času zaostrenih spopadov med turško vojsko in uporniki na jugovzhodu države. Vojska je 23. julija sprožila obsežno ofenzivo, ki je doslej terjala življenja 115 upornikov, Kurdi pa vračajo s protinapadi. Od začetka leta 1994 je sicer konflikt med PKK in Ankaro terjal že kakih 45.000 življenj.