T.i. Off-shore centri za obravnavo bodo postavljeni na pacifiškem otoku Nauru, drugi center pa naj bi Avstralija skupaj z Papuo Novo Gvinejo postavila na otoku Manus, piše BBC. Načrt vsebuje še povečanje avstralskih kapacitet za obravnavo beguncev z zdajšnjih 13 tisoč na 20 tisoč v naslednjem letu in še novih sedem tisoč več v naslednjih petih letih.

"Pristop, ki je realističen, a ni idealističen"

"Predlagamo pristop k obravnavi beguncev, ki želijo na Avstralijo prispeti s plovili, na način, ki je realističen, a ni idealističen. Poganja ga občutek za humanitarnost in poštenost," je na tiskovni konferenci povedal vodja skupine strokovnjakov, ki je načrt oblikovala Angus Houston. Poročilo vladi tudi priporoča okrepljeno sodelovanje z Indonezijo in Malezijo, s katerima bi skupaj omejili prihod prosilcev za azil.

Mednarodne humanitarne organizacije so načrt že obsodile, z navedbami, da krši mednarodno konvencijo o beguncih. "Kaznovanje ljudi, glede na to, na kakšen način so prišli do Avstralije jasno krši mednarodno zakonodajo o obravnavi beguncev," je sporočil Graham Thom iz organizacije Amnesty International. "Pogovarjamo se samo o ljudeh, ki prispejo po vodi, ne pa tudi o več tisoč beguncih, ki vsako leto prispejo z letali. To pomeni, da kaznujemo specifično skupino beguncev, ki si tega ne zasluži," je še dejal Thorn.

Pamela Curr iz Asylum Seeker Resource Centre je načrt označila kot "celovit paket škode". "Ljudje bodo še vedno tonili, načrt bo poskrbel zgolj za to, da ljudje ne bodo umirali pred našimi očmi," je dejala.

V zadnjih treh letih v avstralskih vodah uradno utonilo okoli 600 beguncev

Število beguncev, ki do obale Avstralije prispejo z raznimi plovili, se vztrajno veča. Samo prejšnji četrtek je avstralska obalna straža rešila več kot 200 ljudi, ki so se nahajali na eni prenatrpani ladji. Samo v tem mesecu so avstralske oblasti obravnavale okoli 650 beguncev, v zadnjih treh letih pa jih je v avstralskih vodah po uradnih podatkih utonilo okoli 600 iskalcev azila, neuradni podatki pa govorijo o precej višjih številkah.

Gillardova spremembo zakonodaje že napovedala

Avstralska premierka Julia Gillard je danes napovedala zakonodajo, ki bo omogočila deportacijo prosilcev za azil na Papuo Novo Gvinejo in Nauru. S tem naj bi priseljence odvrnili od tega, da se odpravijo na pogosto tvegano pot po morju do Avstralije. Ta korak pomeni sicer korenito spremembo politike Gillardove do prosilcev za azil.

Avstralski laburisti, iz vrst katerih prihaja premierka, so dolgo časa nasprotovali avstralskim centrom za prosilce za azil na Papui Novi Gvineji in Nauruju, češ da gre za potrato denarja, ki ne bo preprečila prihoda novih migrantov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mnogi Avstralci so zaradi velikega števila prosilcev za azil nezadovoljni. Ta tema bi po mnenju analitikov lahko tudi zmanjšala možnosti za zmago stranke Gillardove na parlamentarnih volitvah, ki bodo predvidoma prihodnje leto. Dodaten pritisk na Gillardovo ustvarja dejstvo, da na poti do Avstralije umre vse več ljudi.