Analitiki pravijo, da se izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak močno zavzemata za napad na Iran preden Teheran svoj jedrski program preseli v močno urjeno raziskovalno središče v Fordovu.

Yedioth Ahronoth piše, da so ameriški uradniki Izraelskim oblastem posredovali sporočilo iz Rijada, v katerem piše, da bo Saudova Arabija sestrelila vsa Izraelska letala, ki bodo prečkala arabsko državo v smeri proti Iranu. Saudova Arabija še vedno ne priznava Izraela vse od ustanovitve leta 1948.

Odposlanec Saudove Arabije v Veliki Britaniji princ Mohamed bin Navaf je povedal, da ne bi bilo logično, da bi arabska država dovolila Izraelu, s katerim nima nikakršnih odnosov, uporabljati zračni prostor v vojaške namene.

Barak: Grožnje ne bodo spremenile Izraelovih načrtov

Izraelska letala bi morala za napad na Iran brez dovoljenja Saudove Arabije narediti velike ovinke. Lahko bi se odločili za pot skozi Turčijo in Sirijo ali pa za pot skozi Jordan in Irak. Čeprav je New York Times nedavno poročal, da se Izrael najbolj nagiba k poti skozi Jordan in Irak, ni znano, če bi Jordan izraelskim zračnim silam odprl zračni prostor.

Mnogi analitiki kljub pismu iz Rijada verjamejo, da bi Saudova Arabija Izraelu dovolila uporabo zračnega prostora, a zgolj pod pogojem, da so operacije vodene v koordinaciji z Belo hišo, ki pa pred predsedniškimi volitvami ne kaže zanimanja za začetek spopadov v Iranu.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je kljub pismu ostal odločen in povedal, da grožnja iz Saudove Arabije "ne bo spremenila Izraelovih načrtov“.