"Jasno je, da Evropska komisija nima vseh informacij o tej zadevi," je po poročanju francoske tiskovna agencije AFP sporočila romunska vlada, potem ko je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso v petek opozoril na domnevno ustrahovanje romunskih ustavnih sodnikov.

Predsednik Evropske komisije je romunsko vlado še pozval, naj brez odlašanja izpolni zahteve ustavnega sodišča glede volilnega imenika, da bo lahko ustavno sodišče končno odločilo glede veljavnosti referenduma, na katerem so Romuni odločali o odstavitvi predsednika države. Sodišče je sicer odločitev napovedalo za 12. september.

Vlada je glede tega danes poudarila, da je ustavno sodišče kot rok za predložitev seznamov volilnih upravičencev samo določilo 31. avgust. Zatrdila je, da bo preverjanje teh seznamov opravljeno pravočasno.

Zaskrbljenost tudi v ZDA

Predsednik ustavnega sodišča Augustin Zegreanu je prejšnji teden Evropski uniji, Svetu Evrope in Združenim narodom poslal pismo, v katerem je med drugim zapisal, da je eden od njegovih kolegov "priznal drugim sodnikom, da ga je zaradi groženj, ki so jih prejeli on in njegova družina, strah glasovati". Obenem je navedel vrsto primerov ustrahovanja sodnikov.

Političnim pritiskom na Romunijo so se medtem pridružile še ZDA. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je namreč danes v Bukarešto poslala diplomata, ki bo tam izrazil zaskrbljenost ZDA, da bi lahko vladni poskusi odstavitve predsednika ogrozili stabilnost države in neodvisnost določenih državnih institucij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.