Clintonova je po pogovorih v Ankari dejala, da je cilj ZDA in Turčije pospešitev padca režima sirskega predsednika Bašarja al Asada ter da v tej smeri povečujejo pritiske na Sirijo. Ravno v petek so ZDA napovedale nove sankcije proti Damasku, in sicer proti sirski državni naftni družbi Sytrol. S tovrstnimi ukrepi želijo ZDA čim bolj oklestiti prihodke Sirije pa tudi njenega zaveznika Irana.

Clintonova in Davutoglu sta še povedala, da bosta ZDA in Turčija oblikovali posebno delovno skupino, ki se bo odzvala v primeru poslabšanja razmer v Siriji. Kot sta pojasnila, bi skupina med drugim koordinirala vojaški in političen odziv v primeru uporabe kemičnega orožja s strani sirskega režima, ki bi vodila v zdravstveno katastrofo in povečanje števila beguncev iz Sirije.

Clintonova prepričana v vse večjo usklajenost opozicije

Zunanji ministrstvi obeh držav sta po besedah Clintonove doslej že sodelovali glede soočanja s krizo v Siriji, vendar pa bo nova skupina to sodelovanje okrepila in vanj dodatno pritegnila še obveščevalne službe in vojski obeh držav. Tako ZDA kot Turčija se sicer strinjata, da se je treba pripraviti tudi na morebitno uporabo kemičnega orožja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Državna sekretarka se je v Carigradu nato sestala še s sirskimi begunci in aktivisti, ki si po njenih besedah želijo svobodno in demokratično Sirijo, a potrebujejo pri tem mednarodno pomoč. Z aktivisti se je Clintonova srečala, da bi jo iz prve roke seznanili s stanjem v Siriji, ni pa se sešla z oboroženimi uporniki. Begunci so ji medtem pripovedovali o nasilju režimskih sil, ona pa je poudarila, da odgovorni za nasilje ne bodo ostali nekaznovani.

Clintonova je med nedavnim obiskom v Južnoafriški republiki sicer izrazila prepričanje, da postaja sirska opozicija vse bolj usklajena in učinkovita. A po drugi strani se že dlje časa širijo pomisleki zaradi pomanjkanja enotnosti med opozicijskimi voditelji, še posebej tistimi v tujini.

Clintonova: Sirija ne sme postati zatočišče za kurdske teroriste

Državna sekretarka je ob današnjem obisku poleg tega napovedala, da bodo ZDA ponudile dodatnih 5,5 milijona ameriških dolarjev pomoči visokemu komisariatu ZN za begunce (UNHCR), ki bodo namenjeni Sircem. "Če se večajo potrebe, se veča tudi naš odziv," je dejala Clintonova.

Število sirskih beguncev namreč vztrajno narašča. Samo v Turčiji je zatočišče pred nasiljem poiskalo že približno 55.000 Sircev. Skupno je iz Sirije v sosednje države pribežalo že 150.000 ljudi. Pri UNHCR poleg tega opozarjajo, da so to uradne številke iz begunskih taborišč in da je dejansko število beguncev morebiti že preseglo 200.000.

Ameriška zunanja ministrica je v Carigradu še poudarila, da Sirija ne sme postati pribežališče za upornike Kurdske delavske stranke (PKK), ki so borijo proti Turčiji. "Delimo prepričanje Turčije, da Sirija ne sme postati zatočišče za teroriste PKK ne sedaj ne po padcu Asadovega režima," je dejala.

Obstreljevanje Alepa, v Damasku dve eksploziji

Medtem se v Siriji nadaljujejo spopadi med režimskimi silami in uporniki. Sirska vojska je danes med drugim obstreljevala mestno četrt Salahedin v Alepu, da bi iz nje pregnala upornike, ki jim je ponovno uspelo zavzeti določene predele četrti.

Sirska državna televizija poroča, da sta danes v središču prestolnice Damask odjeknili dve eksploziji, a da pri tem ni bilo smrtnih žrtev. Do srditih spopadov med Svobodno sirsko vojsko in vladnimi silami je v Damasku prišlo v četrti Tadamun in predelu Al Kadam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.