Hrvaški Jutarnji list je danes poročal, da so na listi dolžnikov tudi trije otroci, ki državi skupaj dolgujejo 48 tisoč kun (okoli 6300 evrov).

Hrvaška davčna strokovnjakinja Marija Zuber je za Novi list povedala, da je davčni obvezanec vsaka fizična oseba od svojega rojstva do smrti. Tudi dojenček lahko podeduje nepremičnino ali denar, ali pa zasluži kakšen honorar (denimo od snemanja oglasov), tako da je njegovo ime navedeno v dokumentih davkarije. "Če gledamo ta seznam ko kot 'popis sramu', so polnoletne osebe v slabšem položaju od otrok. Njim lahko namreč objava poslovno škodi, medtem ko otrokom ne more," meni Zuberjeva.

Nekateri drugi izvedenci pa so prepričani, da bi morala davčna uprava v teh primerih namesto imen otrok objaviti imena staršev oz. skrbnikov, glede na to da posameznik postane opravilno sposoben šele s polnoletnostjo.

Slovenska informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je za Dnevnik.si že v torek hrvaško sramotilno metodo označila za "srednjeveško". "Časi, ko smo v srednjem veku grešnike postavili na centralni trg in jih kamenjali, naj bi bili mimo," je bila kritična Pirc Musarjeva.