Novi zakon spolno nadlegovanje deli na tri stopnje, pri čemer je za najhujša dejanja zagrožena kazen do treh let zapora oziroma denarna kazen v višini 45.000 evrov. Vanjo spadajo primeri, v katerih ima napadalec vlogo nadrejenega, je žrtev mlajša od 15 let ali pa se nad njo znese več napadalcev.

"Žrtve bodo bolje zaščitene, njihovim pravicam pa bo zopet zadoščeno, saj je definicija spolnega nadlegovanja zdaj veliko širša, kazni pa so primerne teži dejanja," je povedala ministrica za pravosodje Christine Taubira.

Spolno nadlegovanje zdaj predvideva različne situacije, vključuje tudi prisilo, sovraštvo ali žalitve.

Že posamezna dejanja spolnega izsiljevanja se bodo zdaj obravnavala kot spolno nadlegovanje, medtem ko so doslej kot taka opredelili le ponavljajoča se tovrstna dejanja.

Zakon vključuje tudi moralno nadlegovanje na delovnem mestu in transfobijo - nestrpnost do transspolnih oseb.

Parlament je zakon sprejel, potem ko ga je isti dan potrdil senat. Sprejeli so ga več kot dva meseca po tem, ko je sodišče zavrnilo prejšnji zakon z obrazložitvijo, da je preveč ohlapen in zato ne varuje žensk.

S predlogom novega zakona je predsednik Francois Hollande izpolnil eno od predvolilnih obljub.

Vprašanju spolnega nadlegovanja so v Franciji veliko pozornosti posvetili po tem, ko je bil nekdanji predsednik Mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Kahn lani obtožen spolnega napada na sobarico v newyorškem hotelu Sofitel. To je uničilo politično kariero Strauss-Kahna, ki je pred tem veljal za najverjetnejšega kandidata francoskih socialistov na letošnjih predsedniških volitvah. Sodišče v New Yorku je obtožbe proti njemu na koncu umaknilo, a ga je afera stala ugleda v Franciji in tudi položaja vodje IMF, v Franciji pa se je sprožil plaz zahtev po spremembi zakona.

Strauss-Kahn se je kasneje soočil še z obtožbami francoske novinarke Tristane Banon, ki je trdila, da jo je med intervjujem leta 2003 skušal spolno zlorabiti. Tudi v tem primeru ni bil obsojen, saj je primer zastaral, je pa dodatno načel njegov ugled. Letos pa je francosko tožilstvo sprožilo predhodno preiskavo obtožb proti Strauss-Kahnu, da je sodeloval v skupinskem posilstvu v ZDA.