Kandil se je danes, dan preden bo formalno razkril sestavo nove vlade, že sestal z bodočimi ministri, vključno z zunanjim ministrom Mohamedom Kamelom Amrom in finančnim ministrom Mumtazom al Saidom.

Vodja vrhovnega vojaškega sveta Husein Tantavi, ki je v režimu strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka zasedal položaj obrambnega ministra, po sestopu Mubaraka pa je začasno prevzel vodenje Egipta, bo tudi v novi vladi minister za obrambo. Nekdanjega namestnika notranjega ministra Ahmeda Gamala al Dina pa je Kandil izbral za novega notranjega ministra.

Mursi je prejšnji teden Kandilu poveril oblikovanje nove vlade, ki naj bi čim prej zagotovila varnost v državi ter sprejela ukrepe za izboljšanje gospodarskega položaja in življenjskega standarda državljanov.

Zakonodajna oblast v Egiptu je sicer še vedno v rokah vojske, ki je junija - nekaj dni preden je predsedovanje državi prevzel Mursi - razpustila parlament, v katerem so imeli večino islamisti. Razpustitev parlamenta je sledila odločitvi ustavnega sodišča, da so bile parlamentarne volitve neveljavne. Vojska prav tako še ohranja nadzor nad proračunom.

Opazovalci so napovedovali, da bo imela vojska velik vpliv predvsem pri imenovanju zunanjega in finančnega ministra. Kandil je po drugi strani pred izborom ministrov dejal, da želi sestaviti vlado tehnokratov, izbranih na podlagi njihovih sposobnosti.

Mursijev izbor novega premiera je sicer razočaral nekatere od njegovih sekularnih zaveznikov, predvsem zato, ker naj bi bil tudi Kandil islamist. Egiptovski mediji so domnevali, da bo Mursi za premiera izbral kakšno bolj znano ime, ki bi bolje zadovoljilo koalicijo zaveznikov, ki so že tako z nejevoljo podprli Mursijevo izvolitev.