"Predsednik Mursi izraelskemu predsedniku ni poslal nikakršnega pisma," pa je Mursijev tiskovni predstavnik Jasir Ali dejal za egiptovski časnik Al Aram. Poročila o domnevno poslanem pismu je označil za "obrekovanja". O omenjenem pismu smo pisali včeraj v članku Mursi v pismu izraelskemu predsedniku pozval k stabilnosti.

Odkar je Mursi kot prvi islamistični predsednik Egipta doslej konec junija prevzel ta položaj, je do Izraela ohranil distanco. Peres, prejemnik Nobelove nagrade za mir, mu je pred mesecem dni sicer poslal pismo, v katerem mu je čestital za izvolitev.

Egipt je prva arabska država, ki je leta 1979 podpisala mirovno pogodbo z Izraelom. Po zmagi Muslimanske bratovščine na predsedniški in parlamentarnih volitvah v Egiptu so se pojavile bojazni, da bi lahko nove egiptovske oblasti od mirovne pogodbe odstopile.

Se pa od Mursija na primer pričakuje, da bo izboljšal odnose s palestinskim gibanjem Hamas, pod nadzorom katerega je območje Gaze. Hamas Izrael, ZDA in Evropska unija uvrščajo med teroristične organizacije.

Palestinski funkcionarji so ta mesec sporočili, da je Egipt sprostil pogoje za pridobitev vizumov za prebivalce Gaze, mlajše od 40 let. S tem je omilil omejitve, ki sta jih Izrael in Egipt uvedla leta 2007, potem ko je oblast v Gazi prevzel Hamas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.