Po padcu avtoritarnih režimov prihaja v arabskih državah do vse večjih napetosti. Verske skupine, ki so bile prej zatirane, želijo več svoboščin, a večinske religije jim jih ne priznavajo. Posebej je v poročilu izpostavljen Egipt, kjer so varnostne sile lani oktobra pobile 25 koptskih kristjanov, za kar še ni nihče odgovarjal.

Poročilo pa ni kritično le do novih arabskih demokracij in stalnih tarč kritik, kot je na primer Kitajska zaradi Tibeta, ampak tokrat tudi do Evrope, kjer se zaradi demografskih sprememb povečujejo pojavi nestrpnosti proti "drugačnim". Vse več je antisemitizma in zanikanja pravic muslimanov.

Poročilo posebej omenja Francijo in Belgijo, kjer so uzakonili prepoved nošenja burk. State Department je kritičen še do Madžarske, kjer od januarja letos velja zakon, da mora parlament z glasovanjem potrditi uraden obstoj določene verske skupnosti. Zaradi tega je število teh skupnosti na Madžarskem padlo s 300 na 32.

V Sloveniji 44 verskih skupnosti

V Sloveniji je po podatkih State Departmenta 44 verskih skupnosti. State Department v poročilu o Sloveniji sicer niza že znane podatke o položaju verskih skupnosti in ugotavlja, da se verske pravice in svoboščine načeloma spoštujejo.

Omenja sicer tudi nekaj slabih primerov. Slovenski parlament lani še ni uveljavil odločitve ustavnega sodišča glede socialnih prispevkov za duhovnike v bolnišnicah in zaporih. Junija lani pa sta dva moška v Ljubljani pretepla budističnega lamo Shenpena Rinpocheja.

Država je rešila 99 odstotkov denacionalizacijskih zahtevkov Katoliške cerkve, State Department pa opozarja, da glede vračila judovskega skupnostnega premoženja in premoženja brez dedičev država še ni rešila ničesar.