"Kaj če se Srbi izselijo? Kdo bo sprejel rezultate takšnega genocida?" je v intervjuju vprašal Nikolić, nekdaj viden član ultra nacionalistične Srbske radikalne stranke. Ob tem je dejal, da je ena od definicij genocida izgon 40.000 ljudi, s katerim se spremeni etnična sestava ozemlja.

Genocid preprečujejo Natove sile

Srbski predsednik je prepričan, da zgolj prisotnost Natovih sil na severu Kosova preprečuje, da bi šle oblasti v Prištini tako daleč.

Nikolić je ob tem nakazal, da bo v pogajanjih med Beogradom in Prištino zastopal ostrejše stališče od svojega predhodnika Borisa Tadića. Meni namreč, da je morala v dosedanjih pogajanjih popuščati le Srbija, zdaj pa bi moralo kompromise sklepati tudi Kosovo. "Koliko kompromisov je doslej naredila Priština? Nobenega," je poudaril srbski predsednik. Kot je dodal, Srbija v pogajanjih ni postavljala pogojev.

Thaci navedbe zavrnil

Ob tem je Nikolić pozval kosovsko predsednico Atifete Jahjaga, naj sprejme, da Priština nikoli ne bo upravljala s severnim delom Kosovske Mitrovice. Na vprašanje, ali bi to pomenilo delitev Kosova, je dejal, da ne ve in da tudi pred 20 leti ne bi verjel, če bi mu kdo dejal, da Jugoslavije ne bo več in da se bosta Srbija in Črna gora razšli.

Kosovski premier Hashim Thaci je Nikolićeve navedbe o ogroženosti Srbov v Kosovski Mitrovici zavrnil. "Ne smemo pozabiti, da dve tretjini Srbov živita na jugu Kosova. Ti ljudje so popolnoma vključeni v družbo, imajo samoupravo na lokalni ravni in sodelujejo v vseh institucijah na nacionalni ravni," je poudaril za Guardian.