Minister za energijo Sushil Kumar Shinde je povedal, da je bilo 60 odstotkov zalog električne energije povrnjene, ostalo bodo poskušali rešiti v najkrajšem času. Razlogi za izpad so trenutno še neznani. Eden od njih je po poročanju BBC lahko dejstvo, da so omenjene države uporabljale več elektrike, kot jim je bilo odobreno. Shindle je povedal, da je sklical odbor, na katerem bodo poskušali najti vzrok za enega največjih izpadov elektrike v Indiji v zadnjem desetletju.

Prometna zmeda

Izpad naj bi se zgodil v ponedeljek okoli 02:30 po lokalnem času, po razpadu indijskega omrežja severne električne mreže. V zveznih državah je na ponedeljek zjutraj nastala prometna zmeda. Na tisoče potnikov je obstalo zaradi nedelovanja železniškega sistema v Pundžabu, Harjani and Čandigaru. Oblasti so povedale, da je bil železniški sistem v Delhiju zadržan za tri ure. Kasneje je začel delovati, ko so dobili rezervno energijo iz Butana. Tudi prometna signalizacija ni delovala, zato so zjutraj nastale prometne kolone. Prav tako so morali za nekaj ur ugasniti čistilne naprave za vodo. Prioriteta mestnih oblasti je bila zagotavljanje vseh potrebnih zalog v bolnišnicah in potreb v prometu.

Električni izpadi so v Indiji nekaj pogostega, saj je njihovo električno omrežje že zastarelo. Izpadi elektrike so v preteklosti vzbudili nestrinjanja in nemire na ulicah s strani prebivalcev. Ti so tudi protestirali, da na stotine milijonov ljudi sploh ni priključeno na državno električno omrežje. Indijski premier Manmohan Singh je povedal, da bi Indija morala razmišljati o jedrski energiji. Ta naj bi doprinesla zgolj 30 odstotkov indijske energije. Napoved gradnje jedrskih elektrarn je bila ostro obsojena s strani lokalnih skupnosti.