Novo vlado sestavljajo koalicije, zbrane okoli Srbske napredne stranke (SNS), Socialistične stranke Srbije (SPS) ter Združenih regij Srbije (URS), Socialdemokratska stranka Srbije (SDPS) in Stranka demokratske akcije (SDA).

Prioriteta je gospodarsko okrevanje Srbije

Dačić je že v četrtek v 250-članskem parlamentu predstavil program vlade in ob tem poudaril, da bo njena glavna prioriteta gospodarsko okrevanje Srbije. Dejal je še, da Srbija ne bo priznala neodvisnosti Kosova, bo pa uresničila vse, kar je bilo dogovorjeno v dialogu s Prištino. Eden od ciljev vlade bo po njegovih besedah tudi pospešitev procesa vključevanja Srbije v evropske integracije.

Portret Ivice Dačića: Mojster srbske povolilne matematike

Po glasovanju so Dačić in ministri prisegli, besedilo prisege pa se je glasilo: "Prisegam na predanost Republiki Srbiji, s svojo častjo pa se obvezujem, da bom spoštoval ustavo in zakone, da bom dolžnost člana vlade opravljal zavedno, odgovorno in predano ter da bom zavezan ohranitvi Kosova znotraj Republike Srbije," poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Dačić bo premierske posle od svojega predhodnika Mirka Cvetkovića prevzel predvidoma ob 14.15, ob 15. uri pa naj bi se že začela tudi prva seja nove vlade.

Vodil bo tudi notranje ministrstvo

Dačić bo sicer v vladi poleg premierskih nalog vodil tudi notranje ministrstvo. Minister za obrambo in podpredsednik vlade, pristojen za varnost, boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji, bo vršilec dolžnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić. Zunanji minister bo dolgoletni diplomat in nekdanji srbski veleposlanik na Japonskem Ivan Mrkić.

Nova srbska vlada se ne bo ukvarjala z delitvami na partizane in četnike

Predsednik nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem in dosedanji minister za delo in socialno politiko Rasim Ljajić bo podpredsednika vlade ter minister za notranjo in zunanjo trgovino, telekomunikacije in informacijsko družbo.

Vodja URS Mlađan Dinkić bo minister za finance in gospodarstvo, članici te stranke Suzana Grubješić in Verica Kalanović pa bosta podpredsednica vlade za evropske integracije oz. ministrica za regionalni razvoj in lokalno samoupravo.