Posnetek iz Alepa prikazuje nekaj deset moških v civilnih oblačilih, ki sedijo na dvorišču. Video je posnel moški, ki se je predstavil za člana Svobodne sirske vojske, moški na posnetku pa so se predstavili kot pripadniki sirske vojske in prorežimske milice šabiha, poroča AFP.

Sirski Observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji je kasneje sporočil, da je podobno, le pol manjše zajetje upornikom uspelo tudi v severozahodni provinci Idlib. Po 12 ur trajajočih spopadih jim je v kraju Maret al Numan uspelo uničiti vojaško postojanko in ujeti 50 vladnih vojakov, vključno s 14 častniki.

"S kopičenjem težkega orožja okrog Alepa se al Asad pripravlja na nov pokol nad lastnim narodom"

Ves svet se boji masakra, ki bi se lahko zdaj zdaj pripetil v sirskem Alepu. Sile Bašarja al Asada so že pričele bombardirati mesto, s čimer se pripravljajo na glavno bitko, ki bo sledila v drugem največjem sirskem mestu. Danes je bilo v Alepu in okolici ubitih 34 ljudi, so sporočili aktivisti. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay pa je obe strani pozvala, naj se usmilijo civilnega prebivalstva.

Uporniki za zdaj napadajo vojaške cestne blokade in druge manjše cilje, obe strani pa se zaenkrat še izogibata odprti bitki v tem 2,5-milijonskem mestu.

Ameriški State Department je sporočil, da se proti Alepu valijo kolone tankov, napovedujejo pa jih zračni napadi. Očitno je, da se je al Asad namenil dotolči upornike in končati 16 mesecev trajajoči konflikt. "To je glavna skrb, da bomo priča masakru v Alepu. Očitno je, da se režim na to pripravlja," je povedala predstavnica State Departmenta Victoria Nuland. "S kopičenjem težkega orožja okrog Alepa se (sirski predsednik Bašar al Asad) pripravlja na nov pokol nad lastnim narodom," je izjavil tiskovni predstavnik francoskega zunanje ministrstva Bernard Valero.

(Foto: Reuters)

ZDA so še napovedale, da bodo okrepile pomoč razdrobljeni sirski opoziciji, čeprav ta pomoč ostaja omejena na komunikacijsko in medicinsko opremo.

Znova se je oglasil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je Asadov režim pozval h končanju ofenzive na Alep. Ob stopnjevanju nasilja v Alepu je "resno zaskrbljen" in poziva h končanju nasilja v dobro civilistov, je povedal po srečanju s Hagueom pred drevišnjim odprtjem olimpijskih iger v Londonu.

Bašarjeve sile za zdaj le obstreljujejo Alep

Vojaške enote, nastanjene na obronkih mesta, že obstreljujejo zahodne predele Alepa, helikopterji MI-25 ruske izdelave pa z raketami obstreljujejo vzhodni predel al-Sakhour, so iz mesta sporočili aktivisti.

Pomemben boj v Alepu sledi samomorilskemu bombnemu napadu, ki je 18. julija v Damasku ubil nekatere najbližje Asadove sodelavce. Nekateri analitiki so že napovedali, da Asadova moč pojenjuje, vendar se bo zdaj pokazalo, ali te navedbe držijo.

Na deset tisoče ljudi se je iz Alepa umaknilo v bližnja ruralna območja v bližini meje s Turčijo.
"Ljudje so se umaknili v zgradbe, ki se jim zdijo bolj varne, šole pa so spremenili v zasilna zatočišča. Nabito polne so. Če le ena raketa zadane šolo, bo to katastrofa," je za Reuters sporočil aktivist. "Režim zbira enote in tanke ob vhodih v mesto. Za zdaj jim je očitno dovolj, da ga le obstreljujejo, uporniki pa so ves čas v akciji."

(Foto: Reuters)

V Alepu je sicer v tem tednu do četrtka umrlo okoli 130 ljudi, medtem ko se število mrtvih v 16 mesecih sirske vstaje proti al Asadovemu režimu že približuje 20.000.

"Napad na mesto Alep je skrajno neprimerno dejanje in nepotrebna eskalacija konflikta,“ je zatrdil britanski zunanji minister William Hague. "Globoko sem zaskrbljen nad dejstvom, da Sirska vlada svoje čete in tanke usmerja v Alep in je tam začela z napadi na civiliste. Ta konflikt bi lahko vodil humanitarno katastrofo,“ je še povedal.

Sirska poslanka v Alepu prestopila k upornikom

Poslanka Ihlas Badavi iz Alepa je stopila na stran upornikov in zbežala v Turčijo, poročajo tuje tiskovne agencije. "Nekaj časa smo se trudili, da bi ji zagotovili varen izhod iz mesta. Včeraj je prispela v Turčijo, od tam pa bo odšla v Katar," je ob tem pojasnil Samir Našar iz opozicijskega Sirskega nacionalnega sveta.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so sirske oblasti poslance, ki se nahajajo v Alepu, pozvale, naj zapustijo mesto in se zatečejo v prestolnico Damask, saj naj bi sirska vojska načrtovala obsežen napad na upornike v Alepu.

"Poslancem so ukazali, naj se v Damask odpravijo z letalom, saj avtocesta med mestoma ni dovolj varna. Badavijeva pa je namesto v Damask odšla v Turčijo," je pojasnil Našar, ki se tudi sam nahaja v Turčiji.

(Foto: AP)

Badavijeva, ki je iz Sirije zbežala skupaj s svojimi šestimi otroki, je postala že četrta izmed sirskih poslancev, ki so od marca lani, ko so izbruhnili protesti proti predsedniku Bašarju al Asadu, javno obsodili vladajoči režim in prestopili na stran upornikov.

Navi Pillay obe strani pozvala k usmiljenju do civilistov

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je tako sirske vladne sile kot tudi upornike danes pozvala, naj prihranijo življenja civilnega prebivalstva v Alepu. "Civilisti in civilni objekti, vključno z domovi, poslovnimi prostori, šolami in verskimi zgradbami, morajo biti ves čas zavarovani. Vse strani, tako vladne kot opozicijske sile, morajo zagotoviti, da bodo ločevale med civilnimi in vojaškimi cilji," je v današnjem sporočilu za javnost pozvala Pillayeva.

Opozorila je, da se je pojavil očiten vzorec, ko skušajo Bašarjeve sile določena območja "očistiti" upornikov. Pri tem se poslužujejo močnega obstreljevanja in preiskav od vrat do vrat. "Vse to in pa informacije o povečanem številu sil v mestu in okoli njega, je slaba napoved za prebivalce tega mesta," je poudarila Pillayeva in dodala, da se takšni napadi še vedno nadaljujejo tudi v mestih Homs in Deir al Zor.

Spomnila je na nepotrjena poročila o grozotah, vključno z usmrtitvami in streljanjem civilistov med nedavnimi boji v Damasku. Prav tako njen urad dobiva tudi vse večje število poročil, da opozicijski borci mučijo in ubijajo zapornike.

"Umori in naklepno ubijanje, pa če jih zagrešijo vladne ali opozicijske sile, so del zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov. Tudi mučenje je v vseh okoliščinah prepovedano," je opozorila ter izrazila prepričanje, da so se v Siriji dogajali vsi ti zločini in da se bodo dogajali tudi v prihodnosti. "Storilci ne smejo verjeti, da lahko uidejo pravici," je povedala Pillayeva.

(Foto: AP)

Mood: Padec al Asada je le še vprašanje časa

Nekdanji vodja opazovalne misije ZN v Siriji Robert Mood je danes izjavil, da je padec sirskega predsednika Bašarja al Asada le še vprašanje časa, vendar njegov odhod morda ne pomeni tudi konca konfliktov.

"Prej ali slej bo režim padel," je povedal norveški general Mood, katerega mandat za vodenje 300-članske misije v Siriji se je končal minuli teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naraščanje nasilja, nezmožnost vladajočega režima, da bi zaščitil civilno prebivalstvo, vse to pomeni, da so režimu dnevi na oblasti šteti. Toda ali bo padel čez teden dni ali čez eno leto? Na to vprašanje si ne upam odgovoriti," je dejal Mood za AFP.

Mood je poudaril, da gre pri spopadih med uporniki in sirskimi silami za boj "Davida proti Goljatu", vsak uspeh upornikov pa ne pomeni nujno konca konflikta.

"Številni mislijo, da bo ob al Asadovem odhodu konflikt rešen, a gre pri tem za pretirano posploševanje. Situacija bi se lahko še poslabšala," poudarja Mood. Dodaja pa, da si je nemogoče zamisliti, da bi lahko v Siriji v prihodnosti ostal na oblasti sedanji režim.

Mooda je na mestu vodje opazovalne misije v Siriji zamenjal senegalski generalpodpolkovnik Babacar Gaye, ki je prevzel vodenje misije, ki sedaj šteje le 150 članov, njegov mandat pa bo trajal le 30 dni.