Predsednica avstralske komisije za človekove pravice Catherine Branson je sporočila, da je 180 indonezijskih pribežnikov, ki so v Avstralijo prispeli med letoma 2008 in 2011, trdilo, da so mlajši od 18 let, a jim oblasti niso verjele in jim odredile zapor.

"Dejstvo je, da je bilo veliko število indonezijskih otrok zaprtih v strogo varovane zapore za odrasle, v nekaterih primerih tudi za daljše obdobje," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedala Bransonova.

V poročilu o ravnanju z mladoletniki je Bransonova pojasnila, da so Indonezijce, ki so bili očitno še otroci, sicer poslali nazaj v Indonezijo. Med njimi pa je bil tudi osemletni deček.

Oblasti so pri določanju starosti zanašale na rentgenske posnetke zapestij pribežnikov. Natančnost tovrstnega postopka, pri katerem rentgenski posnetek kosti zapestja primerjajo s standardnim merilom, ki so ga razvili v ZDA v 50. letih prejšnjega stoletja, pa je dvomljiva, je še pojasnila Bransonova.

Oblasti se morajo opravičiti

"Zdaj vemo, da so bili številni mladi Indonezijci, ki so jih spoznali za odrasle na podlagi rentgenskih posnetkov, v času pregleda v resnici otroci," je dejala Bransonova.

Poudarila je, da bi se morale oblasti v Canberri opravičiti za neprimerno ravnanje z mladoletniki, ki so bili v večini primerov neizobraženi in so prišli iz revnih ribiških vasi v Indoneziji.

Po navedbah Bransonove so proti 48 Indonezijcem, med katerimi je bilo veliko takih, ki so bili v času pridržanja še otroci, ovrgli obtožbe. 15 drugih, ki so sicer bili obsojeni, pa so izpustili in vrnili v Indonezijo, saj je obstajal dvom, da so še mladoletni.

Avstralska vlada je sicer odtlej spremenila sistem preverjanja starosti, od julija 2011 pa so s pomočjo rentgenskega slikanja pregledali le eno osebo. Trenutno v avstralskih zaporih tudi ni Indonezijcev, ki bi se pritoževali, da so še mladoletni, je dodala Bransonova.