Du Toit je prvi, ki je bil spoznan za krivega na sojenju, ki se je začelo marca leta 2003. Z branjem obsodb se je na sodišču v ponedeljek začel sklepni del sodnega procesa. Branje obsodb naj bi trajalo več tednov, saj je ob du Toitu še 19 skrajnežev obtoženih umorov, terorizma in/ali veleizdaje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodnik Eben Jordaan je danes du Toita, nekdanjega univerzitetnega profesorja, označil za "glavnega igralca v vojaškem načrtu" za izvedbo bombnih napadov in načrtovanja atentata na Mandelo oktobra 2002. Sodišče v Pretorii je danes tudi razsodilo, da je du Toit odgovoren za devet bombnih eksplozij v Sowetu oktobra leta 2002, v katerih je umrla ena oseba, več deset ljudi pa je bilo ranjenih.

Z napadi je želela skupina izzvati jezo v temnopolti skupnosti in povzročiti kaos s ciljem izvedbe državnega udara na nove demokratične oblasti v državi, ki so vladale od odprave apartheida leta 1994.

Du Toit je sicer prva oseba, ki so jo obsodili veleizdaje v JAR po odpravi apartheida. Za veleizdajo je predvidena dosmrtna ječa. Po pričakovanjih naj bi kazni po poročanju ameriške tiskovne agencije AP izrekli prihodnji mesec.