Za ukinitev poslanske imunitete je bila potrebna sprememba ustave, zato jo je moralo podpreti najmanj 90 poslancev. A za zakon je danes glasovalo kar vseh 144 navzočih poslancev v sicer 150-članskem parlamentu. Vladajoči socialni demokrati, ki jih vodi premier Robert Fico, imajo v parlamentu večino 83 sedežev.

Ker so bili poslanci zaščiteni pred kazenskim pregonom, se jih je v zadnjih letih več izognilo sodnim postopkom zaradi vožnje pod vplivom alkohola. A od 1. septembra, ko bo zakon stopil v veljavo, bodo imuniteto uživali samo še pri zadevah, ki so neposredno povezane z njihovim delom. Odgovarjati pa bodo morali za vsa kazniva dejanja in prekrške, ki jih bodo storili zunaj parlamenta. Za njihovo prijetje bo policija sicer še vedno potrebovala odobritev parlamenta.

Leta 2010 so Slovaki na referendumu odločali o odvzemu določenih pravic poslancem, med drugim tudi o odvzemu imunitete. Vendar se referenduma ni udeležilo dovolj volivcev, da bi bil veljaven, poroča francoska tiskovna agencija AFP.