Incident se je zgodil na kijevskem letališču, ko je vodja ruske pravoslavne cerkve prispel na tridnevni uradni obisk Ukrajine.

Aktivistka, ki je brez zgornjih oblačil stekla v patriarha, je imela na hrbtu napisane besede "Ubij Kirila" (Kill Kirill).

Skupina Femen je na svoji spletni strani Kirila obtožila škodovanja ukrajinskim interesom, ker skuša državo pritegniti v Evrazijsko unijo, pa tudi povzročitve nezakonitega priprtja aktivistov proti Putinu. Pri tem so najverjetneje mišljene članice skupine Pussy Riot, ki v priporu čakajo na sojenje zaradi protivladno obarvanega nastopa v moskovski katedrali.

Predstavniki Cerkve so obnašanje aktivistke označili za "sramotno", ob tem pa spomnili, da je bila cerkev vedno tarča takšnih napadov. "Sramotno je, da skušajo ljudje s takšnimi potezami vreči senco nad ukrajinski obisk patriarha Kirila," je povedal vodja patriarhove tiskovne službe Aleksander Volkov. Dodal je, da so aktivistke s tem dokazale, da je Kirilov obisk v Ukrajini izjemno pomemben in pokazale "globoko duhovno krizo v nekaterih družbenih slojih".

Foto: Femen