Napadalec v Koloradu namreč ni imel nobene kriminalne preteklosti in je bil povsem normalen državljan z vso pravico do nakupa orožja. Za napad je uporabil dve pištoli, dimne bombe, šibrovko in polavtomatsko puško. Vse je kupil povsem legalno, saj za seboj ni imel kriminalne preteklosti.

Nekaj mesecev pred predsedniškimi volitvami sedanji predsednik, demokrat Barack Obama, tvega konflikt na domačem področju in posledično izgubo pomembnih glasov. Po streljanju v Koloradu zahteva boljši nadzor nad nakupom orožja. To je v ZDA, kjer so orožarski lobiji izjemno močni, zelo sporna in "politično nevarna" tema.

Na drugi strani njegov republikanski tekmec Mitt Romney meni, da sprememba ameriške orožarske zakonodaje ne bi prispevala k manjšemu številu takšnih tragedij.

Morilec iz Kolorada pred pokolom na univerzo poslal napoved napada

"Posedovanje orožja mora ostati ustavna pravica"

Veliko lastnikov strelnega orožja se strinja, da puška sodi v roke vojakov, ne pa storilcev kaznivih dejanj, pa je sinoči na prireditvi v New Orleansu povedal Obama. "Jasno je, da ima posedovanje strelnega orožja v tej državi dolgo tradicijo in da je to dediščina tega naroda," je poudaril. Dodal je, da mora ustavna pravica, ki ameriškim državljanom dovoljuje posedovanje orožja, ostati v veljavi.

Vendar pa je treba storiti vse, da bi storilcem kaznivih dejanj preprečili dostop do orožja, je poudaril. Duševno neuravnovešene osebe do orožja ne bi smele priti tako enostavno. Obama je tako svoje demokrate kot republikance, pa tudi verske skupine in različne organizacije pozval k skupnemu reševanju tega vprašanja.

V ZDA je nakup orožja mogoč, če kupci nimajo kriminalne preteklosti. Vprašanje je, kako si Barack Obama predstavlja poostren nadzor nad prodajo strelnega orožja. Če ima v mislih izvajanje natančnejših pregledov ozadja tistih, ki želijo priti do orožja, bo spet izzval polemike o poseganju oblasti v pravico Američanov do zasebnosti. S tem bi bil proces nakupa orožja tudi dolgotrajnejši, prodaja pa bi lahko precej upadla.

Obama bi se moral pri tem spoprijeti z vplivnim orožarskem lobijem v ZDA. Njegove izjave so ravno zaradi prihajajočih novembrskih volitev veliko presenečenje, piše nemški Spiegel.

Preberite še: Sejem ameriških sanj: revolver pod vsako žimnico

Obama pred volitvami izziva NRA

Vseameriška skupina ljubiteljev strelnega orožja NRA je največji orožarski lobi v ZDA, ki se zavzema za splošno dovoljeno uporabo pušk in pištol. Organizacija šteje več kot štiri milijone članov in je pomemben akter v ameriški politiki. Že večkrat je dokazala, da lahko s svojimi člani brez težav doseže sprejetje ali zavrnitev določenih vprašanj na glasovanjih.

Glede na to, da je tudi poraz Ala Gora proti Georgeu W. Bushu leta 2000 mogoče pripisati Gorovi "anti-orožarski" javni podobi, je res vprašljivo, kako bodo zdajšnje Obamove zahteve vplivale na njegov novembrski uspeh.

Treba pa je vedeti, da je NRA že leta 2008 neuspešno lobirala proti Obamovi izvolitvi. Svoje podpornike je opozarjala, da bi izvolitev Obame vodila v prepovedovanje orožja. Takrat je organizaciji sicer spodletelo tudi več drugih poskusov lobiranja za stolčke v kongresu. Vendar pa povečano število demokratskih sedežev v kongresu NRA ne more ustaviti. Tudi na ameriški levici je namreč ogromno ljubiteljev trenutne ureditve dostopa do orožja.

Pred nekaj meseci je podobno razpravo glede lahkega dostopa do strelnega orožja povzročila smrt floridskega najstnika Trayvona Marina. Tega je domnevno v samoobrambi ustrelil pripadnik sosedske straže.