Ban, ki je danes začel dvodnevni obisk v BiH, je v govoru tudi dejal, da je ta država v kratkem času prehodila dolgo pot, ter izrazil prepričanje, da je moč zaceliti rane iz preteklosti in premostiti razlike.

"21. stoletje pripada tistim, ki presegajo ločitve ... tistim, ki črpajo moč iz različnosti .. tistim, ki sodelujejo za skupno prihodnost .. tistim, ki se iz zgodovine učijo in niso njeni ujetniki," je poslancem sporočil generalni sekretar ZN po poročanju tiskovne agencije Federacije BiH Fena.

Za rešitev vprašanj, ki so v BiH še odprta, so po njegovem mnenju ključni regionalno sodelovanje, dialog ter sodelovanje pri preiskavi vojnih zločinov in boj proti nekaznovanosti tistih, ki so jih zagrešili.

Ban bo po napovedih v četrtek, zadnji dan enotedenske turneje po državah na območju nekdanje Jugoslavije, kot prvi generalni sekretar ZN obiskal Srebrenico, prizorišče najhujšega pokola v Evropi po drugi svetovni vojni. Kot je glede Srebrenice priznal Ban, "ZN niso uspeli pomagati ljudem, ko je bilo to potrebno" in "to bo za vedno ostalo v zavesti ZN in sveta". Slabo oboroženi nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN, ki so takrat varovali to enklavo, po njenem padcu v roke bosanskih Srbov julija 1995 niso uspeli preprečiti pokola kakih 8000 Bošnjakov.

Združenje Matere Srebrenice je na generalnega sekretarja ZN ob njegovem obisku v BiH naslovilo pismo, v katerem pozdravlja njegovo odločitev za obisk spominskega parka žrtvam genocida v Srebrenici v Potočarih. Ob tem ga je spomnilo na obljubo njegovega predhodnika Kofija Annana iz leta 2005, da bodo ZN nadaljevali boj, da bi bilo zadoščeno pravici, poroča Fena.